Radno-konsultacijski sastanak o tekstovima prijedloga zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju Kantona Sarajevo

17. Mar 2017. | 22:54 | NV
IMG_0145

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministar za obrazovanje nauku i mlade KS Elvir Kazazović održali su danas radno-konsultacijski sastanak sa najodgovornijim akterima odgojno-obrazovnog procesa u Kantonu Sarajevo na kojem su još jednom saslušani svi stavovi i mišljenja za korekciju prijedloga tekstova reformskih zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, te o srednjem obrazovanju u Kantonu sarajevo.

Predstavnici Udruženja direktora osnovnih i srednjih škola KS, Vijeća roditelja KS, članova komisija koji su pripremali ove zakone te sindikata oba nivoa obrazovanja su iznijeli različite stavove o pojedinim spornim pitanjima, zbog čega će se, prema riječima premijera Konakovića, nastojati zadovoljiti stavovi zainteresovanih strana.

Između ostalog, razmatrana su pitanja koja se tiču broja članova školskih odbora, mandata direktora, eksterne mature u srednjim škola, a za što je do usvajanja ovih zakona i dalje ostavljena mogućnost za dalje konstruktivne prijedloge kojim bi ona bila riješena.

Cilj današnjeg sastanka bio je popravljanje i unapređenje trenutnog stanja u obrazovanju Kantona Sarajevo kroz izradu i donošenje kvalitetnih prijedloga pomenutih zakona, a što su istakli i svi učesnici tokom svojih izlaganja.

U tom smislu premijer Konaković je naglasio kako je namjerno ovu oblast prvu naveo u svom ekspozeu, jer unapređenje stanja u ovoj oblasti smatra prioritetom u mandatu ove Vlade. Ukazao je i na značaj uloge zaposlenika u odgojno-obrazovnim ustanovama koji zaslužuju mnogo bolji status.

“Vlada KS namjerava u svom mandatu povećati plaće samo za zaposlenike u kantonalnim obrazovnim institucijama, jer je stava da je obrazovanje temelj svakog društva“, najavio je premijer Konaković ovom prilikom.

 

NV

Na vrh