Rado biste skoknuli do Pariza? A znate li koji je dan najzdraviji za posjetu Gradu svjetlosti?

Nakon što je ove sedmice pariška gradska vijećnica objavila da će od narednog mjeseca najslavniji pariški bulevar, Champs-Elysées, prve nedjelje svakog mjeseca biti namijenjen isključivo za pješake, te znajući da je istog dana ulaz u gradske muzeje besplatan, to se i izbor dana za posjetu sam nameće...

27. Apr 2016. | 14:18 | A.H.
louvre-timeout-com

Prvi dan namijenjen isključivo pješacima počet će 8. umjesto 1. maja, državnog praznika kada brojni vijećnici neće koristiti tu shemu, saopćio je ured gradonačelnice Anne Hidalgo.

Otada će automobilima biti zabranjeno kretanje dva kilometra dugim bulevarom, od Trijumfalne kapije do  Place de la Concorde, prve nedjelje svakog mjeseca, istog dana kada je besplatan ulaz u muzeje u Parizu.

Devet novih ruta također će biti dopušteno samo pješacima svake nedjelje i praznika – pored 13 koje su već predmetom saobraćajnih ograničenja u okviru programa “Paris Respire” (Pariz diše) a koji je usmjeren  protiv zagađenja francuske prijestolnice.

Hidalogo, socijalista, učinila je borbu protiv smoga koji periodično prekrije Pariz, jednim od svojih vodećih prioriteta.

Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da je zagađenja zraka sitnim česticama uzrok oko  42.000 slučajeva prerane smrti u Francuskoj svake godine, prenosi AFP.

Agencije (FENA)

Oznake: > > >

Na vrh