Radončić: Borci su u pravu, zašto se neko boji da mu se objavi ime da je branio BiH?

1. Mar 2018. | 13:01 | NV
Fahrudin Radoncic

Lider Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić komentirao je za Avaz.ba okupljanje bivših boraca Armije BiH, te jučerašnje i cjelonoćne blokade saobraćajnica Kantona Sarajevo.

Kazao je da je boračko nezadovoljstvo kulminiralo i ljude najviše boli nepravda.

“SBB je imao velikih problema i prijetnji zbog javnog ukazivanja na zloupotrebe raznih varalica, poput Šerifa Patkovića i njegovog sina, koji se porodično nagrađuje sa po 50.000 KM iz boračkih fondova, odnosno sredstava poreznih obveznika. Ministru za boračka pitanja Salki Bukvareviću, pojedincima iz SDA i stranačkim mešetarima još od 1995. godine, apsolutni su prioritet izborni rezultati, a ne istinska briga o ljudima”, kazao je Radončić.

Također, dodao je da je neprihvatljivo objašnjenje premijera Fadila Novalića da se navodno ne smije objaviti Registar boraca, jer to ne dozvoljava Zakon o zaštiti ličnih podataka.

“To uopće nije tačno. Uostalom, ako su ljudi časno branili svoj narod i ginuli u odbrani Bosne i Hercegovine, zašto bi sada od javnosti skrivali svoja imena za najponosniji dio svog života. Registra i objavljivanja imena boje se isfabricirani stranački vojnici, koje su neki dopisivali kao dijelove glasačke mašine. Upravo zato treba objaviti imena da javnost može prepoznati i zaustaviti one koji nezasluženo godinama otimaju novac od pravih boraca”, rekao je Radončić i nastavio:

“Inače, povodom pojedinih špekulacija, da SBB stoji iza opravdane boračke pobune, slobodan sam podsjetiti javnost da režimski mediji, politički policajci i priljepci već cijelo desetljeće meni, čak i krivično pokušavaju podvaliti takvu ulogu. Nema potrebe za podsjećanjem na opravdanu pobunu naroda od 7. februara 2014. godine ili ranije demonstracije boraca pred Vladom FBiH, koje se i danas u organizacionom smislu žele pripisati meni. SBB podržava borce, ali ih ne organizira, niti je to uopće potrebno. Oni se sami organiziraju i na to ih tjeraju 25-godišnja nebriga i nepošten sistem”, rekao je Radončić, a prenio portal avaz.ba.

 

NV

Na vrh