Radončić od Čovića zatražio da HDZ BiH i SDA nađu novog koalicionog partnera

15. Nov 2017. | 18:48 | NV
800x450

U Mostaru je danas održan sastanak i radni ručak lidera HDZ-a BiH i SBB-a, Dragana Čovića i Fahrudina Radončića, piše portal avaz.ba.

“Vrlo precizno sam od gospodina Radončića doznao da je on, zbog odnosa koje imamo u BiH, jako zabrinut, kao što jesmo i svi, i da me uz to informirao da on želi jedostavno da razgovaram sa drugim partnerom kako bi našli adekvatnog partnera da obnaša vlast, kako ne bi došlo do bilo kakve eskalacije i krize u funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama u BiH. Dogovorili smo se da u narednih mjesec u jednom razgovoru sa gospodinom Izetbegovićem vidimo da li uopće možemo naći novog partnera kako bi ta vlast nastavila funkcionirati. Ja sam skeptičan prema tome” rekao je Čović novinarima nakon sastanka.

 

Zamjenski partner, SBB neće da bude dio vlasti

Podvukao je da je za njega prevažno da do tog vremena ostanu na neki način, uz sve probleme, zajedno, kako se, pojasnio je, na bilo koji način ne bi stvorila jedna anarahija i da “što žurnije pokušamo naći uvjetno zamjenskog, ako uopće danas ima zamjenskog partnera, jer godinu dana smo do izbora, umjesto SBB-a.“

Lider SBB-a je naveo da “što se tiče strateških tema i naših orijentacija, mi smo sekularna prozapadna, proevropska opcija, mi želimo da BiH ide tim putem, ne želimo da BiH niko ostavlja u amanet neosmanskim elementima i mislim da smo danas o tome razgovarali.“

“Zamolio sam gospodina Čovića da ispunimo muzičku želju, mislim na SBB, gospodina Izetbegovića, koji nakon što je mjesecima molio da uđemo u vlast, sada traži da izađemo iz vlasti. SBB je ozbiljna legalistička stranka, nećemo da pravimo anarhiju koja je nastala izlaskom Demokratske fronte i zamolio sam gospodina Čovića da prenese poruku Izetbegoviću. Ja sam industrijalac, biznismen i ako vas jednom izvođač radova, građevinar prevari, da kasni s rokom, da vas vara za cifre, vi treći put s njim nećete razgovarati. Gospodin Izetbegović ne govori istinu i to je lako provjeriti, da SBB, tobože, ima hiljadu pozicija… SDA je ta koja ima otprilike 100.000 pozicija. Ne takmičimo se u brojkama. Na državnom nivou imate oko 20.000 mjesta i najmanje jedna trećina pripada SDA. Na nivou Federacije imate pedesetak hiljada koje također pripadaju SDA. Uz to, na nivou kantona, lokalne samouprave, a u samom “Telekomu” imate 3.000 uposlenika iz SDA, u “Elektroprivredi“ 4.000.

Mi smo neovisno od toga – i to je Izetbegović nekad javno govorio – bili vrlo velikodušni, da sve pozicije, maltene, prepustimo SDA.

Mi smo označeni kao kočničari i mi jesmo kočničari da se ova zemlja uvodi u nepotreban konflikt, da se rade prljave privatizacije, kao sa “Sarajevo osiguranjem“, da se vodi porodična nepotistička politika u Kliničkom centru i mi ćemo uvijek biti protiv takve politike. Da skratim, mi smo zamolili predsjednika Čovića da SDA i HDZ probaju da do Božića nađu novog koalicionog partnera na nivoou Federacije. A vi znate, Federacija je kičma, onda će se to odraziti na državne i kantonalne nivoe, jer mi smo od 10 kantona u vladama, u samo tri: Sarajevskom, Tuzlanskom i Zeničko- dobojskom”, kazao je Fahrudin Radončić.

 

Nova parlamentarna kriza?

Radončić je komentirao i izjave Bakira Izetbegovića i neodržavanja sjednice Predstavničkog doma PSBiH.

“Sporna je izjava za mene da je gospodin Izetbegović rekao da je on spreman za rat. Gospodin Izetbegović je, vrlo odgovorno kažem, kukavica. On je tokom rata bio u trezoru Centralne banke, gdje mu atomska bomba ništa nije mogla. Sva njegova porodica, supruga, sestre, zetovi bili su u inozemstvu i bavili se takozvanom logistikom i sva njihova djeca. Ja sam izgubio tri najuža člana porodice i jedan mi je ranjen. Lahko je pozivati na rat do zadnje kapi tuđe krvi. To što je on rekao je užasna šteta prema Bošnjacima. Mi smo najveća žrtva rata i strašan je haram prema Bošnjacima nas pretvarati u ratnički faktor. Prema tome, on je namjerno ovo rekao da bi izazvao haos i skrenuo pažnju zbog opšte mržnje prema njemu i njegovoj supruzi koja postoji u bošnjačkom korpusu”, kazao je Radončić.

I Čović je komentirao neodržavanje današnje sjednice PDPSBiH i Vijeća ministara.

“Bojim se da smo ušli u još jednu nepromišljenju krizu funkcioniranja vlasti. Naravno, to se odražava na Vijeće ministara, a ne bi me iznenadilo da se odrazi na još neke razine vlasti. Trudit ćemo se da bude baš tako. Nemam šta drugo kazati nego pozvati da, kada dajemo izjave bez obzira u kojem smislu i kome upućene pa taman i svom biračkom tijelu, da ga osnažimo, jer kad gubimo, moramo biti dovoljno mudri i odgovarati za ono što je jedan viši vrhunski interes.

Danas, to je očuvanje mira i stabilnosti BiH. Bojim se da smo zadnjih nekoliko izjava do te mjere narušili odnose s našim susjedima, prvo smo o Pelješkom mostu pričali jedno vrijeme, zabavaljali se, a sad pričamo o mogućem ratu. Šta reći? S te strane sam zabirnut, ali isto tako učinit ćemo sve da spriječimo da takve ideje, takve misli zažive u BiH i razgovarat ćemo, naravno, sa drugim čimbenicima u BiH i u Federaciji BiH sa Bošnjacima i unutar sarajevske politike, kao i sa predstavnicima srpskog naroda da nađemo adekvatan rječnik koji je primjeren trenutnoj situaciji u BiH, da bi sve ovo skupa stabilizirali. Onaj ko zaziva danas, koji kaže da je spreman na pogibljene aktivnosti, prije svega govori o sebi”, rekao je Čović, prenosi avaz.ba.

 

NV / avaz.ba / foto avaz.ba

Na vrh