Radončić traži hitnu sjednicu Komisije za nadzor OSA-e: Ko je dozvolio MUP-u RS da se naoruža?

22. Feb 2018. | 22:15 | NV
radoncic-dom-5

Predsjednik SBB-a, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i član Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Fahrudin Radončić, uputio je zahtjev rukovodstvu Komisije, odnosno Bariši Čolaku i Safetu Softiću, da što prije sazovu sjednicu te Komisije, s ciljem utvrđivanja odgovornosti direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Osmana Mehmedagića, zbog ugrožavanja nacionalne sigurnosti uvozom 2.500 dugih cijevi za potrebe MUP-a RS.

SBB navodi da je na taj uvoz direktor OSA-e dao službeno i pozitivno Mišljenje, što je potvrđeno i saopćenjem koje je OSA uputila javnosti.

Radončić smatra da je neophodno da Komisija ispita direktora OSA-e, i utvrdi činjenice da li je prije davanja Mišljenja, a zbog potencijalnog ugrožavanja nacionalne sigurnosti, sa svojim nalazima i procjenama upoznao Izvršni obavještajni odbor na čelu sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem. Uz to, treba utvrditi, dodao je, zašto Mehmedagić nije uopće upoznao partnerske službe demokratskih i prijateljskih država sa namjerama MUP-a RS.

 

NV / NAP

Na vrh