Radončić: Zaustaviti kriminalne, nepotističke i feudalne privatizacije

19. Apr 2017. | 22:55 | NV
56149

U emisiji Pressing na N1 televiziji gostovao je Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost. Na pitanje gdje nas vodi trenutna situacija, u nove krize ili smirivanje, Radončić je kazao da se ide u smjeru nastavka državne pljačke kroz tzv. privatizaciju, prenosi Patria.

“Vidjeli smo šta se desilo sa Sarajevo-osiguranjem gdje smo SBB i ja rekli stop. Ne može premijer Novalić koji prodaje govoriti da ne valja ništa i dati nekome za nekoliko miliona. Tražili smo da se to koriguje i da cijela priča sa Sarajevo-osiguranjem ide ponovo od početka”, rekao je Radončić.

Da li nakon Sarajevo-osiguranja slijedi privatizacija BH Telecoma, Eroneta ili Elektroprivreda?

“Živimo u društvu kapitalizma i nismo protiv privatizacije, ali smo protiv kriminalnih, nepotističkih i feudalnih privatizacija”, odgovorio je gost Pressinga.

Država ide u nova zaduživanja?

“Nije problem uzimati kredite, ja sam tako napravio kompaniju. Sve kompanije se razvijaju bankarskim novcem ako možete vraćati. Problem je da se zaduživanje ne radi zbog zapošljavanja i izgradnje infrastrukture i podizanja civilizacijskog nivoa”, smatra lider SBB-a.

Na pitanje ko privatizuje državne resurse, Radončić je pozvao centre istraživačkog novinarstva da istraže ko je privatizirao kompanije u posljednjih 20 godina.

Zašto nadležne institucije ne rade svoj posao?

“Zato što su korumpirane. Imamo previše policija, od finansijske koja ništa ne radi do kantonalnih, federalnih i viših nivoa. Vrlo sam precizno prozivao te porodice i zbog toga imao mnogo problema i zbog toga ne žalim. Sada se dešava strateški sukob, hoće li BiH nastaviti feudalnom linijom ili ćemo se demokratizirati kao društvo”, kazao je Radončić.

Familije iz SDA kažu “šta on ima pričati, došao s kesom u Sarajevo, a sada ima milione tornjeve…”?

“Došao sam kao jedan od najpoznatijih ex Yu novinara. 30 godina sam privatnik, tvorac jednog od najprodavanijih printanih medija, radnici nikada nisu primili plaću bez svih doprinosa itd. Pa kako je napravio Mitrović – Pink, Evropa press holding – Jutarnji list, kako je Kopanja napravio Nezavisne novine. To je ogroman profitabilni biznis ako vas tržište prihvati. Moje bogaćenje je vrlo lako dokazati”, objasnio je Radončić.

Radončić je tokom emisije odgovarao i na brojna druga pitanja o odnosu sa Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom SDA te je kazao da njih dvojica ne komuniciraju ali kada se vide uljudno se pozdrave.

Predsjednik SBB-a govorio je i o kandidaturi za člana Predsjedništva BiH za 2018. godinu.

“SBB ima preko 76.000 registrovanih članova, kada se pomnoži s dva to je ogromna snaga. Jedina smo zemlja gdje ne postoji drugi izborni krug. S 1/4 glasova postaje se lider Bošnjaka, Hrvata ili Srba. Nije isto kad Izetbegović ima 28 %, a ja 24%. Da smo imali drugi krug Suljagićevi, Halilovićevi, Hadžiomerovićevi glasovi bi prešli na moju stranu. Bitno je hoće li društvo doživjeti katarzu da se oslobodi jedne stege”, kazao je između ostalog Radončić.

Odgovarajući na pitanje o optužnici koja je podignuta protiv funkcionera SDA Amira Zukića, Asima Sarajlića i Mirsada Kukića, kazao je da BiH prva po korupciji, ali da nema procesuiranja slučajeva.

“Poštivat ćemo načelo presumpcije nevinosti, ali svakome kome se na pravičan i fer sudski postupak dokaže krivica treba da odgovara.”

Radončić je komentirao i svojesvrni skandal kada je Sebija Izetbegović službenim automobilom člana Predsjedništva BiH otišla u službenu posjetu Tuzli.

“Ako privatizirate državu, dešava se tragikomični detalj – da ona koristi vozilo Predsjedništva države, da je vozi vozač suprug njene sekretarice. Šta možete tu reći osim da se gnušate tolikog nipodaštavanje države i institucija”, zapitao se Radončić.

Radončić je kazao da Sebija Izetbegović kao direktorica KCUS-a ima i svoje službeno vozilo i vozača, ali…

“Nađite mi jedan primjer da surpuga jednog šefa države koristi vozni park za posjete bilo kojeg tipa. Šta god da kažete, to je nedovoljno. To je ilustracija da ljudi koji se kunu u borbu za BiH je poništavaju na banalnim primjerima.”

Treba li se slučaj istražiti i sankcionisati, iako je SBB partner u vlasti s SDA?

“Sreća nisam partner s njegovom suprugom. To treba istražiti naravno. Treba istražiti i pitanje trotoara, a tu se ništa nije uradilo. Možda je isti čovjek koji je naložio gradnju trotoara, potpisao nalog sada opet. Policajac ili vozač ne bi smio voziti članove porodice. Šta bi se dogodilo da taj čovjek pogine na radnom mjestu, a posao mu nije da vozi članove porodice”, odgovorio je Radončić.

Radončić je kazao da bi SDA njega rastrgala da je u vrijeme dok je bio ministar sigurnosti u službeno auto stavio člana porodice.

O mogućim koalicijama sa strankama ljevice, Radončić je kazao da je SBB stranka centra i da će podržati sve ono što je “probosanski, što vodi razvoju i izgradnji zemlje, društva”.

NV / nap.ba

Na vrh