Rajoy pozvao Katalonce da imenuju za predsjednika drugog kandidata: Puigdemont je na potjernici

5. Feb 2018. | 07:59 | NV
Marian_Rajoy_Spanija

Premijer Španije Mariano Rajoy pozvao je katalonske separatiste da imenuju kandidata koji poštuje zakon i zamjeni Carlesa Puidemonta protiv kojeg je izdat nalog za hapšenje u Španiji, prenijela je Beta.

Rajoy je na skupu Narodne stranke u Cordobi na jugu Španije, izrazio nadu da će biti imenovana “osoba koja drugačije vidi stvari i koja će moći da kaže da je politički rukovodilac koji će da poštuje zakon” jer se tako radi svim demokratskim zemljama.

Katalonija je 27. oktobra jednostrano proglasila nezavisnu republiku. Zatim je Španija uvela direktnu upravu u tom regionu, smijenila regionalnu vladu i raspustila katalonski parlament. U međuvremenu su privedeni članovi bivše regionalne vlade i organizovani izbori na kojima su separatističke stranke osvojile tijesnu većinu, iako je pojedinačni pobjednik izbora stranka koja se zalaže za ostanak Katalonije unutar Španije.

Smijenjeni Puigdemont se nalazi u Briselu od 30. oktobra i protiv njega je izdat nalog za hapšenje zbog pobune.

Konstituitvna sjednica katalonskog parlamenta predviđena za 30. januar odložena je do daljnjeg, jer su izbile tenzije među sepratistima, koji su podjeljeni između onih koji žele da zadrže Puigedmonta kao kandidata za predsjednika Katalonije i drugih koji razmišljaju o novom kandidatu kako bi se izašlo iz višemjesečne političke krize, podsjeća Beta.

 

NV

Na vrh