Ramić sa Bobom Bratinom: Ponovo otvoriti ambasadu Kanade u Sarajevu

23. Feb 2018. | 10:44 | NV
28424268_10155410854637843_1471747762446659958_o

Profesor Emir Ramić jučer susreo sa istaknutim članom kanadskog parlamenta i članom Kanadsko-bosanskohercegovačke grupe prijateljstva u Parlamentu, gospodinom Bobom Bratinom. Sastanak je održan u njegovom uredu u Hamiltonu.

Ramić je uručio Bratini pismo Kanadsko-bosanskohercegovačke zajednice naslovljeno premijeru Kanade Justin Trudeau i ministrici vanjskih poslova Chrystia Freeland u kome se traži ponovno otvaranje ambasade Kanade u Sarajevu. Ramić je naglasio da ponovno otvaranje ambasade Kanade u Sarajevu znači mnogo, tako potrebnoj, demokratizaciji bosanskohercegovačkog društva i države, procesu evroatlanskih integracija, boljem diplomatskom, ekonomskom, kulturnom i naučnom povezivanju dvije zemlje.

Ramić se zahvalio na njegovom sponzorstvu peticiji koja je već prihvaćena od kanadskog parlamenta, a u kojoj se traži otvaranje ambasade Kanade u Sarajevu.

Bratina je svjestan činjenice o važnosti diplomatskog prisustva Kanade u Bosni i Hercegovini, brojnosti bh. dijaspore u Kanadi kao i svih drugih razloga bitnih za razvoj i unapređenje ukupnih bilateralnih odnosa. Uz obećanje da će pismo direktno uručiti premijeru i ministrici vanjskih poslova Kanade, Bratina je posebno istakao da će lično učiniti sve da se ambasada što prije otvori.

Razgovaralo se i o drugim temama iz rada bosanskohercegovačke zajednice u Kanadi, trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i drugim pitanjima.

Istaknutom kanadskom parlamentarcu je uručena knjiga “Ono najljepše Bosna i Hercegovina”.

Bob Bratina je na kraju svim građanima Bosne i Hercegovine čestitao 1. mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i obećao je da će uskoro posjetiti Bosnu i Hercegovinu.

Iz Instituta za istraživanje genocida Kanada zahvalni su Bratini na sponzorstvu peticije za ponovno otvaranje ambasade Kanade u Bosni i Hercegovini i na svemu što čini za našu državu.

 

NV

Na vrh