Ramiz Salkić: Borba za Bosnu i Hercegovinu još traje

U povodu 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić je ocijenio da svi građani Bosne i Hercegovine danas moraju smoći snage da sačuvaju svoju zemlju

29. Feb 2016. | 12:33 | K.K
55360

"Moraju preuzeti odgovornost za njen opstanak, jer su snage destrukcije još jake", upozorio je Salkić u pisanoj izjavi.

Danas se borba za Bosnu i Hercegovinu, kako je naglasio, vodi demokratskim sredstvima, ekonomskim jačanjem, unutarnjim i vanjskim povezivanjem, jačanjem miroljubive koegzistencije, višim stepenom nacionalne i vjerske tolerancije, približavanjem Evropskoj uniji.

"Patriotske snage Bosne i Hercegovine spremne su za takvu borbu, za mir i za budućnost. Sve druge, koji su u dilemama ili su na drugoj strani, pozivamo da žive u ovoj zemlji u miru i toleranciji, u skladu sa njenim zakonima i Ustavom, poštujući različitost kao ključnu osobenost bh. društva", ukazao je Salkić.

Entitetski potpredsjednik je podsjetio da je zvaničnom odlukom Skupštine Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine 29. februara i 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

"Na referendum je izašlo 64,31 posto građana Bosne i Hercegovine, pripadnika svih naroda i narodnosti. Oni su u procentu više od 99 posto iskazali svoju želju da Bosna i Hercegovina bude nezavisna država", istakao je.

Nezavisnost su priznale zemlje Evropske zajednice 6. aprila 1992., a Sjedinjene Američke Države dan kasnije.

Republika Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda.

Nastojanje građana Bosne i Hercegovine da žive u nezavisnoj državi režim iz Beograda i JNA pokušali su spriječiti pokrenuvši agresiju i etničko čišćenje bosanskohercegovačkih sela i gradova. Počinjen je i genocid širih razmjera. Tribunal u Hagu donio je presudu za genocid u Srebrenici, a presude za genocid u drugim gradovima, tek se očekuju.

Zahvaljujući herojskoj odbrani Armije Republike Bosne i Hercegovine, ispred koje su stajali multietnička Vlada u Sarajevu i Alija Izetbegović, prvi predsjednik BiH, sačuvana je država BiH u njenim historijskim granicama.

Zemlja je danas sastavljena od dva entiteta i Brčko Distrikta BiH, a sastavne jedinice nemaju pravo niti mogućnost otcjepljenja.

Ipak, opasne politike razbijanja i podjele zemlje svakodnevno nastoje da je onemoguće na njenom putu ka evroatlantskim integracijama, ukazao je Salkić u pisanoj izjavi.

Svim građanima zaželio je sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, nezavisne, suverene, cjelovite i nedjeljive, međunarodno priznate države.

(Agencija FENA)

Na vrh