Ramljak: Sberbank pokušava doći do imovine Agrokora izvan Hrvatske

27. Oct 2017. | 19:51 | NV
ramljak(3)

Ante Ramljak obratio se javnosti nakon sastanka s dobavljačima Agrokora, javljaju hrvatski mediji, prenosi agencija Patria.

O polemičnom ugovoru koji je jučer procurio u javnost nije rekao puno. Prvenstveno je branio klauzulu prema kojoj ga Vlada ne može smijeniti bez pristanka kreditora. Odnosno, Vlada ga može smijeniti, ali ako to učini bez odobrenja Knightheada, njihov kredit od milijardu eura prema Ugovoru može istog trenutka doći na naplatu Republici Hrvatskoj.

Ramljak u svom današnjem istupu izjavio je kako tom odredbom u Ugovoru “vjerovnici samo procjenjuju hoće li netko ko će doći umjesto mene ispuniti planove, to je jedini smisao te klauzule”.

Danas je prvi put eksplicitno izjavio kako je učestvovao u pisanju zakona o Agrokoru. Konkretno, izjavio je kako je “konsultiran u vezi finansijskog dijela”.

Opisao je i kako je “taj ugovor potpisan u uvjetima najveće nestabilnosti”. Upravo 27. aprila došlo je do raspada koalicije HDZ-a i Mosta, bilo je neizvjesno hoće li Vlada dobiti podršku za zakon o Agrokoru”, kazao je.

“U uvjetima kada su svi mislili da je nemoguće dobiti kredit, kreditori su insistirali da se ugradi klauzula u slučaju da dođe do promijenjenjih okolnosti i politički promijenjenih okolnosti”, rekao je Ramljak .

Dodao je da je bio konsultiran oko finansijskog dijela takozvanog Lex Agrokora.

I dalje tvrdi da su nevažni njegovi sastanci s predstavnicima strvinarskog fonda Knighthead prije nego je postao Povjerenik. Kaže da se sastajao i s predstavnicima drugih fondova i banaka jer je “20 godina u ovom poslu i ljude zanima njegovo mišljenje”.

Na konstataciju novinara kako je cijeli aranžman o roll up kreditu danas u hrvatskom Saboru proglašen veleizdajom, Ramljak je rekao kako apsolutno smatra da sve zajedno nije dobro iskomunicirano s javnošću.

“Sad se ovaj ugovor pojavljuje kao aktuelan, a potpisan je u šestom mjesecu. Ugovor nije od jučer. Zamislite se zašto se baš to u ovom trenutku aktuelizira. Ako je pitanje moje smjene veleizdaja, ako vi smatrate da sam ja namjerno stavio tu klauzulu, onda sam ja veleizdajnik ove države i u redu je onda da me svi osudite”, kazao je Ramljak.

Ramljak je kazao kako Sberbank nastoji doći do imovine Agrokora izvan Hrvatske te kako se vanredna uprava protiv toga brani. Smatra da je vrijednost imovine Agrokora, uključujući Mercator, premala da bi se naplatili, oko 115 miliona eura, te kako će 20 miliona eura Sberbank potrošiti samo na advokate u slučaju tužbe, te kako im već nudi nagodbu na 120 miliona eura.

 

NV / NAP

Na vrh