Rančić: Sastanak u Beogradu doprinosi uspostavi pomirenja

Za Bosnu i Hercegovinu, uz poštovanje i drugih zemalja, naročito prijatelja koji nam pomažu, najvažniji su odnosi sa zemljama koje nas okružuju, a to su Hrvatska, Srbija i Crna Gora. Posjeta Predsjedništva BiH Srbiji na poziv premijera Srbije u ovakvim okolnostima i u ovo vrijeme je veoma važna za BiH, ali svakako i za Srbiju i za cijeli region, ocijenio je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Hazim Rančić

28. Jul 2015. | 10:41 | S.K
44508

Rančić (SDA) misli da posjeta doprinosi početku uspostave stabilnosti, sigurnosti, pomirenja, stvaranja povjerenja, kao i uspostavljanju pretpostavki za realizaciju ekonomskih projekata, koji su od obostranog interesa. 

Po njegovim riječima, Bosna i Hercegovina i Srbija imaju dosta otvorenih pitanja i ta otvorena pitanja treba početi rješavati. 

“Siguran sam da ogromna većina građana BiH, a time i svakako članova i simpatizera SDA, na ovaj način razumije posjetu Predsjedništva Srbiji. SDA je uvijek i propagirala i vodila računa o interesima države i građana BiH, koji su nam važniji od uskostranackih interesa. Bošnjaci su dobar, vrijedan i merhametli narod. Podsjetimo se kako su majke Srebrenice dočekale premijera Vučića na dženazi 11. jula”, kaže Rančić.

Sastanak u Beogradu je ocijenjen kao konstruktivan, pa je tako dogovorena i zajednička sjednica Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH. 

Upitan koji bi to bili zajednički projekti koje bi trebao odobriti državni nivo pa i Parlament BiH, Rančić je rekao da je uz uspostavu stabilnosti, sigurnosti, pomirenja i povjerenja kao preduslova, očekivati aktivnosti na provođenju ekonomskih projekata od zajedničkog interesa. 

“Iz medija sam upoznat da je na sastanku razgovarano i o konkretnim projektima koji se tiču oblasti energetike, turizma, infrastrukture i namjenske industrije. Očekujem da vlade dvije zemlje započnu razgovore o ovim temama i da započnu proces dogovaranja i realizacije pojedinih projekata. Naravno, ne očekujem da to bude brzo, ali je važno za obje zemlje da se krene u tom pravcu”, rekao je Rančić za "Oslobođenje".

Na vrh