Raqqa: Sirijski Kurdi lome otpor ISIL-a, a ISIL optužuje SAD za ubijanje civila u tom gradu

3. Jul 2017. | 11:48 | NV
map2

Sirijski Kurdi okupljeni u Sirijskim demokratskim snagama (SDF), a koje podržavaju Sjedinjene Američke Države, nezaustavljivo napreduju u gradu Raqqi, koja se smatra de facto glavnim gradom ISIL-a.

Pripadnici SDF napreduju na gotovo svim frontovima u gradu i na taj način sužavaju prostor koji kontrolišu teroristi ISIL-a.

Prije dva dana ISIL je pokušao pokrenuti veliki napad i probiti obruč u kome se nalazi, ali napad je završen veoma brzo i bez velikog uspjeha, jer su kurdske snage uspjele da vrate teritorij kojeg je ISIL zauzeo u toj ofanzivi.

Nakon toga, ISIL je preko svoje medijske agencije Amaq optužio Sjedinjene Američke Države i njene saveznike da su tokom bombardovanja i granatiranja Raqqe za sedam dana ubile 52 civila i 158 ranili.

ISIL je prethodno saopštio da je snajperskim djelovanjem u zadnjih mjesec dana usmrtio na desetine kurdskih boraca u Raqqi.

Međutim, već sada postaje jasno da je ISIL-ova sudbina u Raqqi slična onoj u Mosulu, gdje ISIL drži posljednje džepove otpora koje će iračke snage savladati prije ili kasnije. Tačnije, ISIL od brzog poraza u čitavom Iraku i Siriiji mogu spasiti samo neočekivane okolnosti i politički dogovor.

Zapadno od Raqqe, sirijska armija je potisnula ISIL iz čitave provincije Halep, što je je prvi put od osnivanja ISIL-a da su izgubili prisusutvo u tom dijelu Sirije. Posljednjim uspjesima sirijska armija je skratila front s ISIL-om za nekoliko desetina kilometara i stvorila uslove za daljnje napredovanje ka centralnom dijelu Sirije i ka iračkog granici.

 

NV

Na vrh