Rast kineskih vojnih ambicija: Povećanje broja marinaca za 400 procenata

13. Mar 2017. | 10:19 | NV
293648

Kineska vojska namjerava povećati broj svog borbenog personala u ratnoj mornarici za čak 400% u skladu s ambicijama Kine da budu prisutni na Rogu Afrike, u Džibutiju i u jugozapadnom Pakistanu u Gwadaru, piše South China Morning Post.

Dosadašnji 20 hiljada marinaca za kineske ambicije nije dovoljno, pa je Kina odlučila njihov broj povećati na 100 hiljada, a u skorije vrijeme taj broj bi mogao porasti na 230 hiljada, piše SCMP.

Neki od njih će biti smješteni u Džibutiju, a neki u Pakistanu.

Ova kineska odluka je dio šire strategije Kine da smanjuje broj vojnika u kopnenoj kineskoj vojsci, a da njihov broj raste u specijalizovanim jedinicama koje mogu biti raspoređene i van teritorija Kine.

Liu Xiaojiang, bivši pripadnik kineske mornarice, kaže da je ova transformacija kineske vojske normalna budući da je Kina država koja je smještena na moru, a da bi novoofrmljene jedinice mogle biti korištene u Južnom kineskom moru, Istočnom kineskom moru, u sporu s Tajvanom, ali i u Džibutiju i Pakistanu.

Podsjetimo, pred kineskim obalama vlada velika napetost Kine i njenih susjeda koje podržavaju Sjedinjene Američke Države, pa će sigurno ova odluka zabrinuti mnoge u regiji. Naime, države se spore oko razgraničenja na moru.

Sa druge strane, Džibuti je afrička država u kojoj Kina gradi vojnu bazu za 10 hiljada vojnika, dok je izgradnja luke Gwadar strateški projekat Kine i Pakistana.

I dok kineski saveznici u ovim potezima vide želju Kine da osigura svoje ekonomske interese tokom dugih plovidbi morem, neprijatelji Kine smatraju da je ovdje riječ o kineskim imperijalnim ambicijama koje su prijetnja mnogim državama.

 

NV

Na vrh