Raste broj optuženih: Proširena istraga u slučaju Volkswagen

Broj optuženih u Volkswagenovoj aferi oko lažiranja količine štetnih tvari u ispušnim plinovima se povećao na 17, saopćilo je u utorak državno odvjetništvo u njemačkom Braunschweigu

8. Mar 2016. | 18:54 | S.M
55781


"Broj optuženih se sa šest povećao na 17 pri čemu niti jedan optuženi nije iz uprave koncerna", rekao je državni odvjetnik Klaus Ziehe. Optuženima se predbacuje prevara u pozadini skandala oko lažiranja količine štetnih tvari u ispušnim plinovima Volkswagenovih automobila s dizel motorima.

"Istražnim tijelima se nakon uvida u zaplijenjene spise pruža sve jasnija slika o obimu slučaja", rekao je Ziehe.

Volkswagen je na jesen prošle godine priznao manipulaciju količine ispušnih plinova pomoću prepravljenog softvera kod automobila koji su se našli na tržištu SAD-a. Manipulirani programi su ugrađeni u preko 11 miliona automobila diljem svijeta. Zbog prepravljanja softvera i očekivanih sudskih tužbo automobilski koncern iz Wolfsburga očekuje štetu u iznosu od nekoliko milijardi eura.

Radnici središnjeg pogona u Wolfsburgu su se u utorak okupili kako bi raspravljali o sigurnosti radnih mjesta u najvećem VW pogonu.

"Ako održivost Volkswagena zbog plaćanja golemih svota bude ugrožena, to će imati dramatične posljedice ne samo u SAD-u nego i u pogonima diljem svijeta", rekao je predstavnih zaposlenika Volkswagena Bernd Osterloh pred oko 20.000 okupljenih radnika. Istodobno je izražena nada da će američke vlasti u odnosu naspram VW-a imati na umu i "socijalnu dimenziju" njihovih odluka.

Oznake: >

Na vrh