Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor

22. Nov 2017. | 12:40 | NV
ratko(3)

Ratni zločinac Ratko Mladić osuđen je na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici i ratne zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine, javlja bh. informativni servis INS.

To je današnja historijska presuda vijeća Haškog tribunala, kojim je predsjedavao sudija Alphons Orie, izrećena ratnom komandantu Vojske Republike Srpske.

Mladić je proglašen krivim po 10 tačaka optužnice, kao učesnik raznih udruženih zločinačkih poduhvata (UZP), dok je oslobođen za tačku 1, odnosno genocid u šest bh. općina, osim u Srebrenici.

“On je počinio najstrašnije zločine poznate čovječanstvu“, rekao je sudija.

Inače, Mladić je prisustvovao početku izricanja presude, ali je nešto kasnije zatražio pauzu za tolet.

Nakon nešto duže pauze i povratka, Mladićeva odbrana je tvrdila da on ima visok pritisak i da je životno ugrožen, te da traže skraćivanje ili odlaganje izricanja presude.

Vijeće je to odbilo, nastavljajući čitanje presude, pa je zločinac Mladić počeo da viče i psuje. Zato je sudija Orie naredio da bude izveden iz sudnice i da čitanje presude prati iz posebnih prostorija.

Vijeće je utvrdilo da je od 1991. do novembra 1995 postojao udruženi zločinački poduhvat (UZP) s ciljem da se Bošnjaci i Hrvati uklone s teritorija BiH, i to putem, progona, istrijebljenja, ubistava, prisilnog preseljenja i deportacija. Vijeće, međutim, nije utvrdilo da je krivično djelo genocida bio dio cilja sveobuhvatnog UZP.

Vijeće Haškog tribunala, potvrdilo je da je u Srebrenici izvršen genocid i da su bosanski Srbi namjeravali da fizički unište Bošnjake u tom gradu.

“Mladić je imao namjeru da uništi bosanske muslimane u Srebrenici“, kazao je sudija.

Vijeće je još jednom konstatovalo da je cilj UZP-a u Srebrenici bio genocid, progon, istrebljenje i prisilno djelo iseljenja. Optuženi je negirao genocid u Srebrenici i spriječio medije da saznaju šta se tamo događaja, navelo je Vijeće. Utvrđeno je da je optuženi imao namjeru da počini genocid, te da ostvari namjere UZP-a.

Međutim, razmatrajući prvu tačku optužnice, Vijeće nije presudilo genocid u šest bh. općina, osim Srebrenice, što je posebno razočarenje za žrtve.

“Vijeće se nije uvjerilo da su izvšioci fizički posjedovali namjeru da unište značajan dio zaštićene grupe (muslimana)“, naveo je sudija.

Ipak, Vijeće se nije uvjerilo da nije bio plan da se počini genocid u šest općina, a to su Ključ, Kotor Varoš, Sanski most, Prijedor, Vlasenica, Foča.

Isto tako, Vijeće je zaključilo i da su pripadnici VRS uzeli pripadnike UNPROFOR-a za taoce 1995. i da su time počinjena krivična djela.

Konstatirano je da je „u nekoliko općina počinjen zločin protiv čovječnosti i kršenje prava i običaja ratova“.

“Mnoge žrtve su ubijene, prije, za vrijeme i poslije napada na nesrpska sela. Okolnosti su bile strašne“, naveo je sudija, dodajući da su se oni koji su se pokušali odbraniti,  suočili s nejverovatnom silom.

Sudija je podsjetio za šta se tereti Mladić te dodao kako je održano 530 dana suđenja, te saslušano 592 svjedoka i gotovo 10.000 dokaza.

Mladić je uhapšen 26. maja 2011. godine, nakon 12 godina skrivanja u okolini Lazareva, a Hagu je izručen 31. maja iste godine. Mladićevo prvo stupanje pred Sud bilo je 4. jula 2011.,na kojem se nije izjasnio o krivici. Pretresno vijeće je u njegovo ime unijelo da se ne osjeća krivim.

Suđenje generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću počelo je 16. maja 2012. godine, a okončano 15. decembra 2016. godine.

 

NV / INS

Na vrh