Ratku Mladiću zabranjene posjete srpskih ljekara

14. Nov 2017. | 15:44 | NV
ratko mladić

Sekretar Haškog tribunala obavijestio je danas odbranu generala Ratka Mladića da su mu zabranjene posjete ljekara, rekao je Tanjugu Mladićev sin Darko.

“Sekretar Tribunala nas je usmeno obavijestio da je glavni ljekar u pritvorskoj jedinici Pol Falke zabranio posjete srpskih ljekara Mladiću jer bi one bile štetne po njegovo zdravlje”, precizirao je Mladićev sin.

On smatra da je to mimo svih pravila samog Tribunala i dodao da odbrana još nije dobila pismeno obrazloženje takve odluke.

Advokati Ratka Mladića prošle nedjelje su tražili od Tribunala da pokrene postupak protiv Falkea za nepoštovanje suda, tvrdeći da opstruira posjete srpskih ljekara Mladiću u pritvorskoj jedinici.

Odbrana Mladića smatra da je njegovo zdravstveno stanje jako loše jer je pretrpio više moždanih udara, ali da to ljekari Tribunala kriju.

Izricanje prvostepene presude Mladiću zakazano je za 22. novembar.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa” obratili su se, prije šest dana, pismom predsjedniku Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Carmelu Agiusu, u kojem izražavaju duboku zabrinutost zbog najavljene posjete medicinskog tima iz Srbije Ratku Mladiću i to u sedmici uoči izricanja prvostepene presude.

“Ukoliko postoje zdravstvene poteškoće, vjerujemo da je medicinski tim u Hagu i više nego sposoban da se suoči sa tim poteškoćama. Ukoliko, slučajno, Ratko Mladić ne preživi do izricanja presude 22. novembra 2017. godine, nakon posjete medicinskog tima iz Srbije, smatrat ćemo da je MKSJ odgovoran za njegovu smrt. Nadamo se da MKSJ neće pasti pod utjecaj Srbije ili bilo čiji utjecaj te da će djelovati u interesu svoje misije, istine i pravde. U skladu sa tim, želimo zatražiti od vas da ne dozvolite medicinskom timu iz Srbije da posjeti Mladića uoči izricanja presude“, naglašava se u pismu upućenom predsjedniku MKSJ-a.

 

NV / INS

Na vrh