Razvoj pametnih mreža jedan od trendova u savremenoj energetici

Svijet je nezasitan u potrošnji električne energije koja će do 2050. porasti za 84 posto. No, ukoliko se čovječanstvo opredijeli za korištenje novih tehnologija, među kojima su supermreže i pametne mreže potrošnja se može smanjiti za 60 procenata, jedna je od poruka sa 46. zasjedanja Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRÉ

29. Aug 2016. | 15:30 | Dž.A.
pametnemreze

Zasjedanje je tokom prošle sedmice u Parizu okupilo 3.000 stručnjaka, a na plenarnoj sjednici saopćene su ključne poruke sa sesija 16 studijskih komiteta na kojima je podneseno više od 550 stručnih referata, rečeno je Feni u Bosanskohercegovačkom komitetu CIGRÉ (BH komitet CIGRE).

Svjetski stručnjaci – elektroenergetičari sugerišu veću upotrebu i oslonac na informacione sisteme, integraciju obnovljivih izvora, fokusiranje na distributivnu mrežu… Među glavne strateške pravce tehničkih djelatnosti plediraju na optimalnom korištenju postojećih elektro-energetskih sistema i fokusiranje na ekološku održivost.

Kako navode iz BH komiteta CIGRE, 21. vijek je vijek borbe za energiju i hranu, jer broj ljudi na Zemlji stalno raste, dosad poznati fosilni izvori energije se iscrpljuju, a obradive zemlje za dobivanje hrane je manje. Pritom je energija ključni faktor koji treba da održi ravnotežu na zemlji i omogući opstanak na njoj. Svjestan toga je i Rob Stephen koji je na Skupštini CIGRÉ, održanoj također u Parizu, izabran za predsjednika Međunarodnog vijeća za velike elektroenergetske sisteme. On je prvi Afrikanac koji dolazi na to mjesto, a glavni zadatak će mu, kako je rekao, biti razvoj sistema u manje razvijenim zemljama (Afrika, Južna Amerika, Azija) i traženje razvojnih rješenja i to uz pomoć tamošnjih mladih inženjera.

Predsjednik Tehničkog vijeća je Mark Waldronu iz Velike Britanije.

Predsjednik BH komiteta CIGRÉ Edhem Bičakčić izabran je u Vijeće koje upravlja CIGRE-om.

 

(FENA)

Na vrh