Reagovanje portala Novo vrijeme povodom pisanja agencije Anadolija

15. Feb 2017. | 23:42 | NV
Novo vrijeme

Redakcija portala Novo vrijeme javnosti se želi obratiti svojim reagovanjem povodom pisanja turske državne novinske agencije Anadolija. U vijesti objavljenoj 15. februara 2017. godine Anadolija navodi kako naš portal vodi izvjesna organizacija koju Vlada u Ankari dovodi u vezu sa pokušajem državnog udara izvedenog u julu prošle godine u Turskoj.

U pojedinim trenucima našeg rada neki su nas optuživali da radimo za ruske, sirijske, iranske, američke, turske, egipatske, sufijske, šiitske i različite interese, a sve te optužbe međusobno isključuju druge.

Novo vrijeme je ozbiljna i profesionalna novinska kuća koja vijesti koje unosi u svoju ponudu, a nisu naša produkcija, preuzima od ozbiljnih i pouzdanih izvora. Tako smo svojevremeno, dok nije zatvoren od strane turskih vlasti, preuzimali i vijesti turskog dnevnika Today’s Zaman, isto kao što smo preuzimali i vijesti servisa Anadolija. Danas preuzimamo vijesti iz barem dvadeset izvora na engleskom, talijanskom, španskom i turskom jeziku, kao i sa izvora na jezicima naroda BiH i Balkana.

Naravno da se kao medijska kuća pokušavamo svojim sadržajem nametnuti publici i drago nam je da smo kao povjerljiv i izvor od integriteta prepoznati kao ozbiljan izvor informacija i na tome smo zahvalni čitateljima i saradnicima, koji uz puno žrtve i moramo to reći, volonterski, proizvode sadržaj i pokušavaju publici prezentirati vijesti od kojih će imati koristi. Cilj nam je, prije svega, sačuvati bogatu arhivu ovoga medija i hiljade važnih tekstova koje smo objavili u proteklim godinama, a neke od njih potpisuju vrsni stručnjaci u različitim  oblastima. Zbog toga, već mjesecima pokušavamo izvršiti i preregistraciju portala i promjenu vlasništva nad istim, kako bi sačuvali pomenutu arhivu još od vremena gašenja našeg print izdanja u aprilu prošle godine, a nakon toga dati doprinos razvoju medijskog tržišta u BiH plasiranjem drukčijeg sadržaja. Razlozi zašto to nismo do sada uradili su finansijske i birokratske prirode.

Ne prihvatamo i u potpunosti odbacujemo kao neosnovane i zlonamjerne navode da smo povezani sa bilo kakvih stranim organizacijama te da neko utječe na našu uređivačku politiku. Autore ove vijesti koju je lansirala Anadolija, kao i naše cijenjene čitaoce, pozivamo da izvrše uvid u pisanje našeg portala i ukažu nam na članke koje se mogu podvesti kao “kampanja protiv Turske.” Mi ne vodimo kampanju protiv Turske, niti za to imamo snage, a ni volje. Šta više, neki od ljudi koji pišu za naš portal nikada u životu nisu imali doticaja sa ljudima iz Turske, pa ih je zbog toga neprimjereno svrstavati u bilo kakve stvari vezane za Tursku. Isto tako, na naš rad nema uticaja niti jedna politička stranka ili nevladina organizacija u BiH. Vijesti koje objavljujemo biramo po sistemu prvo djela a tek onda riječi, pa tako je nama bitniji događaj koji je okupio nekoliko građana na nekom projektu, nego li izjava bilo kojeg pojedinca.

Koristimo priliku da naglasimo da mi kao mediji podržavamo sve legitimno i legalno izabrane vlasti bilo gdje u svijetu, pa tako i u Turskoj i cijenimo izbor turskog naroda ma kakav on bio, svjesni činjenice da nikoga ne zanima da li mi nekoga podržavamo ili nepodržavamo. Podržavamo ideju da svako ko je odgovoran za bilo koji zločin u Turskoj, ili bilo gdje drugo, bude procesuiran od nadležnih državnih organa. Isto tako, cijeniti ćemo da naš medij, koji dijeli golgotu svih medija u ovoj zemlji i bori se da svoje čitatelje servisira kvalitetnim informacijama, glasila iz Turske (ili iz BiH) ostave na miru i da u skladu sa postulatima profesionalnog novinarstva i izvještavanja radimo svoj posao i pokušavamo graditi našu BiH.

 

NV

Na vrh