Refugee Bike Kitchen: Projekt integracije u Beču

14. Apr 2017. | 20:47 | NV
(c)Fonds Soziales Wien1

“Refugee Bike Kitchen” dio je integracijskog projekta “wieder wohnen” (ponovno stanovati) koji pomaže u nalaženju smještaja za beskućnike u Beču od 2005., a od 2015. godine brine i o oko 570 podnosioca zahtjeva za azil smještenih u tri paviljona nekadašnjeg gerijatrijskog centra u Wienerwaldu.

Podnosioci nemaju pravo na nadoknadu putnih troškova. Kako bi povisili njihovu mobilnost, paviljonima su donirani bicikli koje stanovnici paviljona mogu unajmiti. Vrlo brzo se ispostavilo da bicikle redovno treba servisirati ili da se na njima nešto mora popraviti. Rukovodilac projekta Stefan Höfer objašnjava da je tako i nastala radionica za bicikle u kojoj i podnosioci zahtjeva za azil mogu raditi.

Izbjeglice su često traumatizirane zbog svega proživljenog, a povezivanje sa zajednicom i mogućnost da nešto rade i uče novi jezik, velika su pomoć na početku novog života u stranoj zemlji.

Sam proces dobivanja azila traje jako dugo. U radionici podnosioci ne uče samo njemački jezik, nego uče i o kulturi Austrije i Beča, kako se kao biciklist ponašati u saobraćaju, kako bicikl treba biti opremljen, itd.

Nakon nekog vremena je projekt proširen i otvoren i za Bečane, a i izbjeglice im pomažu u popravljanju bicikla. Korištenje radionice i alata je za sve besplatno pa su potrebne donacije preduzeća kako bi se skladište rezervnih dijelova popunilo i prikupio sav potreban alat.

U radionicu su uključeni ne samo odrasli muškarci, nego i djeca i žene, a organizovan je i kurs učenja vožnje na biciklu, budući da se ispostavilo da mnoge izbjeglice, velikim dijelom žene, ne znaju voziti bicikl.

Kako se ne bi sve vrtjelo samo oko bicikla, u tri paviljona organizirane su i sportske aktivnosti hrvanja, nogometa te kurs plesa. Za djecu do pet godina postoje dječje igraonice, a za djecu školske dobi dodatna nastava. Volonteri osim toga nude i kurseve njemačkog jezika, ali i šivanja.

Održavanje paviljona financijski potpomaže Socijalni fond Beča čija je kćerka firma i “wieder wohnen”.

 

NV

Oznake: >

Na vrh