Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti: Zaustaviti prijetnje Draganu Janjiću

24. Jan 2018. | 19:57 | NV
Dragan-Janjic-Medija-Centar

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti koja zastupa više od 7.800 članova, najoštrije osuđuje ozbiljne pretnje i poruke mržnje upućene glavnom uredniku novinske agencije Beta i potpredsjedniku Nezavisnog udruženja novinara Srbije Draganu Janjiću.

Od 16.01.2018, sa Facebook stranice Srbija NASA zemlja Draganu Janjiću stiglo je više od 300 komentara sa različitim uvredama, ali i direktne prijetnje smrću – ‘Na Kalemegdan pa metak u čelo’, ’Objesiti ga na trgu’ i slično. Imajući u vidu da se na stranici  traže, a potom i nude podaci o njegovoj adresi stanovanja, Regionalna platforma smatra da je sigurnosti Dragana Janjića direktno ugrožena. Prema informacijama Nezavisnog udruženja novinara Srbije, hajka je pokrenuta sponzorisanim postom što ukazuje da se radi o organizovanoj  kampanji protiv Janjića.

“Na konferenciji za štampu povodom ubistva Olivera Ivanovića, srpskog političara sa Kosova, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je direktno prozvao Janjića i na taj način indirektno ohrabio ovu jezivu kampanju protiv njega”, izjavio je Slaviša Lekić, predsjednik NUNS-a. Lekić objašnjava: “Janjiću, jednom od najuglednijih novinara u Srbiji je zbog izraženog mišljenja na twitteru da su ‘počele likvidacije političkih protivnika’ direktno prijećeno prebijanjem, čak i ubistvom pri čemu je javno nuđena informacija o tome gdje živi. Očekujem od tužilaštva da reaguje odmah i spriječi dalje ugrožavanje njegove sigurnosti.“

Regionalna platforma zahtijeva od nadležnih organa Republike Srbije da odmah preduzmu sve zakonom predviđene mjere protiv pojedinaca koji putem društvenih mreža otvoreno pozivaju na linč Dragana Janjića. Od najviših predstavnika vlasti Republike Srbije se traži da javno i nedvosmisleno osude prijetnje i poruke mržnje prema Janjiću.

Regionalna platforma podržava Nezavisno udruženje novinara Srbije i njegove napore da zaštiti novinare i slobodu govora. Istovremeno, pozivamo međunarodne organizacije da izvrše dodatni pritisak na vlasti u Srbiji da poštuju slobodu izražavanja i slobodu medija i da osiguraju sigurnost novinara.

Platforma takođe podržava sve neformalne inicijative novinara koje osuđuju prijetnje i iskazano neprijateljstvo prema Draganu Janjiću.

U Srbiji je tokom 2017. godine registrovano 32 incidenta, od kojih je 6 fizičkih napada na novinare, 22 prijetnje, 2 napada na imovinu kao i po jedan slučaj nadzora i diskriminacije, saopšteno je iz sarajevskog regionalnog centra ove organizacije.

 

NV / safejournalists.net/ba

Na vrh