Regulatorne agencije iz regiona u Sarajevu razgovaraju o smanjenju cijena rominga

11. May 2017. | 09:34 | NV
54358

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) domaćin je dvodnevnom konsultativnom sastanku sa predstavnicima regulatornih tijela Srbije (Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge – RATEL), Makedonije (Agencija za elektronske komunikacije – AEC) i Crne Gore (Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost – EKIP). Cilj sastanka je razmjena iskustava u oblasti telekomunikacija, emitovanja i upravljanja radio frekventnim spektrom.

Kada je u pitanju područje telekomunikacija, učesnici sastanka će usaglasiti naredne korake u vezi sa provođenjem Sporazuma o sniženju cijena usluge rominga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama, odnosno treće faze Sporazuma koja stupa na snagu 01.07.2017. i traje do daljnjeg. Podsjećanja radi, potpisnice Sporazuma su bila nadležna ministarstva: Republike Srbije, Crne Gore, Republike Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Pored toga,  razmijeniće se iskustva o primjeni odvojenog računovodstva, uspostavljanja metodologije i načina primjene ove regulatorne obaveze operatorima sa značajnom tržišnom snagom. Imajući u vidu da Regulatorna agencija za komunikacije planira da započne sa primjenom odvojenog računovodstva u ovoj godini, iskustva iz okruženja će biti od velike koristi za Bosnu i Hercegovinu.

U okviru posjete biće održan i bilateralni sastanak između regulatornih tijela Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, po pitanju međunarodne koordinacije frekvencija za radio, a biće potpisan i ugovor u vezi sa načinom korištenja mobilnih TETRA sistema u pograničnoj zoni Bosne i Hercegovine i Srbije. TETRA je standard za evropske korisnike PMR-a (profesionalni mobilni radio). Telekomunikacijska industrija širom svijeta prepoznala je važnost koje ovaj standard pruža i ponudila tržištu snažno i sofisticirano sredstvo za komunikaciju.

 

NV

Oznake: >

Na vrh