Kavazović: Moramo dati odgovor na islamofobiju i uspon radikalne desnice, islam će ostati evropska religija

7. Nov 2017. | 23:03 | NV
IMG_20171107_203525

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović prisustvovao je u Istanbulu 27. sjednici Evropskog vijeća za fetve i istraživanja, prenosi bh. informativni servis INS.

Poglavara IZBiH je govorio u uvodnoj sesiji četverodnevnog skupa na kojem će se baviti pitanjima muslimanskih manjina u Zapadnoj Evropi.

Ujedno, ovim zasjedanjem se obilježava 20. godišnjica djelovanja ove organizacije kojom predsjedava dr. Jusuf el-Kardavi, potvrđeno je večeras iz IZ BiH.

“Muslimani u Bosni, Balkanu i ostatku Evrope se susreću sa porastom islamofobije, mržnje prema muslimanima, njihovog etiketiranja i sumnjičenja. Tome su doprinijeli i neke neodgovorni muslimani koji su prekršili svete principe islama i svojim postupcima postali svjedoci protiv nas i našeg dina. Muslimani moraju učiniti sve da te neodgovornike vrate u okvire islama, a onda sve što mogu da predstave islam i njegovu civilizaciju u pravom svjetlu. Nažalost, to je sve teže jer se u Evropi jedan ekstremizam i populizam hrani drugim. Zato je naša odgovornost veća“, kazao je, uz ostalo, reis Kavazović.

Mi u Bosni – dodao je reis Kavazović – spremni smo podijeliti svoje iskustvo življenja islama sa našom braćom koji su od Evrope načinili svoj dom, kao što smo i spremni učiti iz iskustava drugih.

“Moramo razviti sistematski i institucionalni odgovor na islamofobiju i uspon radikalne desnice. Ali tom problemu ne trebamo pristupati kao problemu samo muslimana. Netolerancija i isključivost bilo koje vrste su problem čitavog društva. Zato u ovim inicijativama muslimani ne trebaju nastupati sami. Mi trebamo biti partneri sa evropskim vladama, nevladinim sektorom i drugim vjerskim zajednicama. To je naš zajednički problem kao što su naš zajednički problem ekstremisti koji u ime islama čine zločine. Postoje samo dobri i loši ljudi. I mi trebamo u Evropi praviti koaliciju dobrih ljudi“, dodao je, prenijela je MINA.

Islam je kao i judaizam i kršćanstvo i evropska religija. Tako je bilo, tako će i ostati, poruka je Kavazovića.

“Zato je naše čvrsto stajalište da se podjednako može biti i musliman i Evropljanin. Dokaz tome su bosanski muslimani- Bošnjaci, naša braća Albanci i drugi autohtoni muslimani Balkana i Istočne Evrope“, zaklučio je reis Kavazović.

 

NV / INS

Na vrh