Reis Kavazović poručio hadžijama: Molite za mir na svakom mjestu

Hadžije iz Bihaćkog, Banjalučkog i jedan iz Sarajevskog muftijstva nakon ikrar dove u džamiji "Kralj Fahd“ u Sarajevu, zaputili su se prema Sarajevskom aerodromu odakle će imati let za Saudijsku Arabiju

20. Sep 2014. | 20:03 | Amel Duranović
28897


U džamiji Kralja Fahda u Sarajevu večeras je ispraćena prva grupa hadžija na put ka svetim mjestima u Mekki i Medini.

Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini, obratio se prisutnim hadžijama poželjevši im da što lakše obave obrede hadža.
"Ambasada i konzulat su odradili sve aktivnosti kako bi hadžije što lakše obavile hadž“ istakao je ambasador Eid bin Mohammed Al-Thaqafi naglasivši dobru saradnju sa Rijasetom Islamske zajednice u BiH i Uredom za hadž pri Rijasetu IZBiH.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović istakao je u obraćanju hadžijama, da je hadž kruna ibadeta jer se na taj način odazivamo Gospodaru na poziv koji je On uputio poslaniku Ibrahimu.

“Mi na taj način potvrđujemo da smo predani Allahu, dž.š., u izvršavanju ibadeta“, naglasio je Kavazović i dodao “Njegova simbolika je značajna jer riječ arefat dolazi od glagola arefe što znači spoznati, a mi trebamo spoznati na Arefatu da smo mi robovi koji se klanjaju svom Gospodaru. To je putovanje koje su poduzimali i raniji poslanici, od Adema i Have. Osjećaj da smo braća i sestre najbolje se može osjetiti na hadžu. Na tom mjestu je i započelo poslanstvo Adema a završilo govorom Muhameda u Meki. Na ovom putu važno je naoružati se saburom jer on će vam trebati“, poručio je reis Kavazović.

Bh. hadžije ove godine ispred Rijaseta IZ u BiH predvodi bivši banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić, Nezim ef. Halilović ispred Ureda za hadž i 25 vodiča.

“Od vas tražim da imate na umu da idete na hadž, gdje nema svađa i prepirke, da pomognete jedni drugima. Drago mi je da ove godine vidim i dosta mladih hadžija, što me posebno raduje. Zamolite za mir na svakom mjestu, širite mir među sobom i među drugima“, kazao je između ostalog reis Kavazović na ispraćaju prve grupe bh. hadžija.

Prvu grupu koja večeras putuje za Saudijsku Arabiju čine hadžije iz Bihaćkog i Banjalučkog muftijstva te jedna grupa hadžija iz Sarajevskog muftijstva.

Na vrh