Rekonstrukcija Baščaršijskog trga trajat će 90 dana

Radnici firme "Neimari" danas su ogradili i zaštitili gradilište na Baščaršijskom trgu, te postavili table s osnovnim informacijama o radovima, izvođaču, investitoru i rokovima, a počelo je i uklanjanje kamenog sloja iz pravca ulice Sarači, prema Sebilju

2. Sep 2015. | 15:03 | S.K
46317

Prema dinamici izvođača, površinski sloj s kompletnog trga bit će uklonjen u roku od dva dana. Nakon toga, počet će izmjena kanalizacionih cijevi.

Rekonstrukcija Baščaršijskog trga trajat će 90 dana, a za to vrijeme izvršit će se izmjena kompletne infrastrukture, svih instalacija koje se nalaze pod zemljom, vodovodne, kanalizacione, plinske, telekomunikacijske i elektro-instalacije.

Po završetku radova Baščaršijski trg bit će popločan. Za završni sloj predviđene su kamene ploče od jablaničkog rodolita, iste kojima je prethodno rađena i rekonstrukcija ulica Sarači i Bravadžiluk.

Iz Službe za investicije, komunalne i inspekcijske poslove Općine Stari Grad naglašavaju da su za izvođenje radova prikupljena sva potrebna odobrenja, kao i saglasnost na projektnu dokumentaciju od Federalnog ministarstva kulture i sporta i Zavoda za zaštitu spomenika.

Projekt je vrijedan oko 1,2 miliona KM, a finansiraju ga, u jednakim omjerima, Općina Stari Grad Sarajevo i pobratimska Općina Osman Gazi (Bursa) iz Republike Turske.

Implementator projekta je Turska uprava za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA), koja ja provela proceduru izbora izvođača radova, te upravlja sredstvima koje su joj za rekonstrukciju trga uplatile pomenute općine, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

Na vrh