Renzi podnio ostavku nakon poraza na referendumu

5. Dec 2016. | 07:59 | NV
renzi

Italijanski premijer Matteo Renzi podnio je ostavku nakon što su saopšteni prvi rezultati italijanskog referenduma o promjeni tamošnjeg ustava, javlja BBC.

On je podnio ostavku u svom sinoćnjem kasnom medijskom obraćanju novinarima i čitavoj Italiji. Prema anketama sa birališta koje je objavila tamošnja držna televizija RAI, opcija za promjenu ustava (koju je podržavao premijer Renzi) dobila je 42 do 44% podrše, pa je jasno da je poraz bio ubjedljiv. Izlasnost birača iznosila je oko 60%, što je veliki broj za glasanje u Italiji.

Ipak, i to je malo bolji rezultat od onoga što su prognozirale ankete, podsjeća BBC. Prema tim anketama za promjene ustava glasalo bi između 39 i 43 posto građana.

“Nema nam je sretno svima”, rekao je Renzi i poručio da će svoju odluku o povačenju sa premijerske pozicije koju je obavljao dvije i pol godine, saopštiti svom kabinetu da današnjem posljepodnevnom sastanku.

Renzi je želio referendumom smanjiti birokratiju u Italiji i napraviti Italiju više kompetitivnom. Planirano je smanjene ovlasti Senata i jačanje premijerskih ovlasti. Nije se radilo o želji Renzija da vlada diktatorski, već je Renzi bio vođen željom da se smanji politička nestabilnost u Italiji ukidanjema mehanizama blokade različitih tijela. U zadnjih 70 godina, Italija je imala čak 63 vlade.

Međutim, građani su referendum vidjeli referendum kao priliku da premijeru poruče da se ne slažu sa njegovom politikom.

Ovakav ishod referenduma smatra se porazom zvanične politike evropske unije. Nakon pobjede na izborima u Austriji, takva politika je doživjela poraz u Italiji.

Odlazak Renzija posebno zabrinjava evropske zvaničnike, jer je Italija treća najveća ekonomija eurozone, pa tamošnja nestabilnost nije obećavajuća za dobrobit evropskog projekta.

 

Pobjeda Beppe Grila i radost Marine Le Pen

Sa druge strane, ishodom referenduma zadovoljan je lider opozicije, komičar i glumac Beppe Grillo i njegov “Pokret pet zvjezdica”, koji su zajedno sa Sjevernom ligom u kampanji tražili od građana Italije da glasaju protiv.

Na Twitteru se oglasila i Marine Le Pen koja je napisala da su “Italijani odbacili EU i Renzija” i dodala da političari “moraju slušati ovu žed za slobodu nacija.”

Nakon što su prvi rezultati referenduma bila saopšteni berze su automatski reagovale, pa je euro oslabio u odnosu na američki dolar.

Beppe Grillo je ranije govorio da Italiji treba referendum o korištenju eura kao valute u Italiji.

 

NV / foto Getty Images

 

Na vrh