Restrikcije struje u Južnoj Africi: Humorom prebroditi krizu

Suočavajući se sa dugom i hladnom zimom na južnoj hemisferi, zbog nedostatka struje, mnogi građani Južne Afrike biraju da prevaziđu svoje nezadovoljstvo gledajući u mrak sa vedrije strane

19. Apr 2015. | 22:18 | S.M
39558


Najnaprednija ekonomija Afrike suočena je sa najgorom električnom krizom od 2008, godine, pa su stanovnici često izloženi restrikcijama struje, koje uvodi državna energetska kompanija Eskom, kako bi izbjegla da se ne ugasi cijela mreža.

Prekidi električne energije očekuju se do 2017. godine, a u vladi procjenjuju da bi to moglo da umanji ekonomski rast za jedan posto godišnje, prenosi Reuters.

Građani krizu pokušavaju da prebrode uz pomoć humora, šala i komedija.

"Eskom je jedina firma koja vas moli da ne koristite njen proizvod", navodi se u tim šalama.

U tome su vrlo aktivni korisnici društevnih mreža, koji između ostalih navode šalu "Šta je Južna Afrika koristila prije svijeća? – Struju".

Neke organizacije i kompanije osluškuju vedri duh javnosti kako bi prilagodile svoje reklame.

"Isključenja? Mi ćemo vas upoznati sa ključnim kandidatima", navodi se na bilbordu jedne agencije za zapošljavanje.

Lanac restorana "Nando" je istakao tablu sa natpisom "Kada svjetla nestane i dalje možete uživati u sočnoj noći", ispod kojeg stoji slika piletine u sosu.

Osiguranje Santam prikazuje na televiziji reklamu gdje turisti pričaju svojim zbunjenim prijateljima o odmoru u Južnoj Africi, koji uključuje "opterećenje", što je termin koji Eskom koristi za isključenje struje.

"Ponekad isključe struju i to zovu opterećenjem", ozbiljno objašnjava turista svojim šokiranim prijateljima.

Na vrh