Reuf Bajrović: Rusija metodično i postojano gradi paravojne kapacitete u BiH

9. Feb 2018. | 11:57 | NV
reufbajrovic2-600x300

U Washingtonu se već duže vrijeme intenzivno lome koplja o uticaju Rusije na političke prilike u Sjedinjenim Američkim Državama, tačnije rečeno uticaju na rezultate posljednjih predsjedničkih izbora, prenosi INS.

Zanimljivo je, međutim, da se u posljednje vrijeme sve intenzivnije u Washingtonu govori i o ruskom uticaju na Balkanu, što očito pokazuje da se naša zemlja i države bivše Jugoslavije ponovo nalaze u vrtlogu uticaja velikih sila.

Zanimljiv razgovor na tu temu sa akcentom na metode i rezultate pomenutog ruskog miješanja  održan je u Školi za napredne međunarodne studije Univerziteta Johns Hopkins.

Učesnici – analitičari, predstavnici nevladinog sektora, bivši zvaničnici i predstavnici dijaspore govorili su o mehanizmima ruskog miješanja u svakoj od zemalja regiona.

Kako je konstatovano, od političkih preko ekonomskih do kulturnih i medijskih mehanizama, Rusija nastoji da izaziva sumnju u zapadne integracije i podgrijava teritorijalne sporove sa krajnjim ciljem da se preostale zemlje regiona spriječe u pridruživanju NATO-u.

Moderator panela bio je poznati američki analitičar i profesor Daniel Serwer koji se, da podsjetimo, smatra najboljim poznavaocem zamršenih političkih prilika na Balkanu. Pored toga Serwer je dugo godina bio i direktni učesnih gotovo svih američkih političkih intervencija u našoj zemlji i širem regionu. Između ostalog direktno je bio involviran u izradu Dejtonskog sporazuma te neusvojenog Aprilskog paketa ustavnih promjena iz 2006. godine.

Kako navodi Glas Amerike izbor teme i diskusije na panelu su pobudili iznimno interesovanje u Washingtonu, što  su kasnije u  programu pomenutog servisa potvrdili i Jelena Milić iz Centra za evroatlantske studije iz Beograda, te bivši ministar energetike Federacije BiH Reuf Bajrović.

Osnivač i donedavni predsjednenik Građanskog saveza je između ostalog ponovio svoja saznanja da “Rusija metodično i postojano gradi paravojne kapacitete u Bosni i Hercegovini”,  što će, kako očekuje, izazvati velike probleme u regionu.

Jelena Milić i Reuf Bajrovića u govorili su o ovome problemu i u programu Glasa Amerike.

 

NV

Na vrh