Rezolucija EP protiv ruske “anti-EU” medijske kampanje

23. Nov 2016. | 20:40 | NV
ep

Evropski parlament (EP) usvojio je danas rezoluciju o suprotstavljanju antievropskoj kampanji u ruskim i islamističkim medijima.

Propaganda Rusije i islamističkih terorističkih grupa protiv EU je sve jača, upozorili su poslanici Evropskog paralamenta u rezoluciji koja je usvojena sa 304 glasova za, 179 protiv i 209 uzdržana.

Ta propaganda, kako se navodi, nastoji da “iskrivi istinu, izazove strah i podjeli EU”.

U rezoluciji se ističe da EU mora da se suprotstavi dezinformacijama i propagandi zemalja poput Rusije i nedržavnih aktera poput ISIL-a, Al-Qaide i drugih nasilnih džihadističkih grupa.

Poslanici rezolucijom upozoravaju da je Kremlj pojačao propagandu protiv EU poslije aneksije Krima i “hibridnog rata” u Donbasu.

“Ruska vlada koristi širok spektar sredstava i instrumenta, poput instituta, višejezične televizije (kao na primer Russia Today), pseudo novinskih agencija i multimedijskih serivsa (kao na primjer Sputnjik), društvenih mreža i internet botove da se suprotstavi demokratskim vrijednostima, podjeli Evropu, pridobije podršku domaćih aktera i stvori percepciju neuspjelih država u istočnom susjedstvu EU,” navodi se u rezoluciji.

U upravo usvojenom tekstu se ukazuje i da Kremlj finansira političke partije i druge organizacije unutar EU i žali zbog “ruske podrške anti-EU snagama” poput ekstremno desničarskih partija i populističkih snaga.

 

NV / Tanjug

Na vrh