Rukometni savez BiH konačno ima i plan i viziju

19. Oct 2016. | 19:54 | NV
blic.rs

U Rukometnom savezu Bosne i Hercegovine neke stvari se konačno pokreću u pravom smjeru. Čitateljima koji manje prate rukomet u našoj državi, to bi najbolje opisali riječima da se u državnom rukometnom savezu dešava ono što se desilo sa fudbalskim kada je u savez došao Ivica Osim sa ljudima koji su naš fudbal vratili u život, a kasnije omogućili razvoj svih selekcija, što je na kraju krunisanom odlaskom u Brazil na svjetsko prvenstvo.

Bilal Šuman i Enid Tahirović, legende našeg rukometa, sada zauzimaju važna mjesta u našem krovnom savezu. Tahirović je predsjednik RS BiH, a Šuman je selektor koji ima mnogo veće planove za naš rukomet od vođenja najboljeg državnog tima.

Predsjednik RSBiH Enid Tahirović ističe da će Savez usmjeriti ograničena sredstva kojima raspolaže u nekoliko omladinskih selekcija, te da će novitet biti U-14 reprezentacija.

“Imat ćemo tri aktivne omladinske selekcije koje će raditi po selektorovom planu. Ekipe ćemo u skladu s mogućnostima prijavljivati na kvalifikacione turnire, a sve je nažalost uslovljeno finansijama, zbog kojih u proteklom periodu rad s omladinskim selekcijama nije bio na odgovarajućem nivou. Mladi igrači će jednog dana zaigrati za seniorki tim, a naš cilj je da imamo širu bazu igrača na koje ćemo moći računati. Okupljanje u Sarajevu će poslužiti za testiranje 60 mladih igrača koji će se družiti i trenirati pod nadzorom bh. selektora”,  izjavio je Tahirović na današnjoj prezentaciji projekta i rada Saveza, piše Fena.

Šuman je istakao da se rukomet u BiH uvijek igrao, ali da ovaj projekt ima za cilj da podigne taj sport u BiH na viši nivo.

“Ovaj projekt smatramo početkom nove ere bh. rukometa, ali to ne znači da rukomet u BiH nije bio na visokom nivou. Naprotiv, BiH je imala evropskog prvaka i prvaka bivše Jugoslavije, bio je na zavidnom nivou. S ovom kampanjom želimo podići rukomet u BiH na viši nivo. Želimo da BiH bude redovna učesnica evropskih i svjetskih prvenstava, ne samo seniori, već i omladinske reprezentacije. Želimo imati potpunu sliku o svakom igraču, a sve to želimo imati u bazi podataka koja bi rasla svake godine. Omladinske selekcije će raditi istim sistemom kao i seniorski tim, a okupljanja selekcija će se održavati šest puta godišnje. Moramo se posvetiti stvaranju igrača, budućih reprezentativaca, jer smjene generacija u sportu su neizbježne”,  izjavio je Šuman, prenosi Fena.

Ukratko, Šuman i Tahirović žele našim talentovanim igračima, kojih ima širom ove države, ponuditi uslove i program razvoja kakav postoji u Danskoj, gdje je Šuman bio zapažen igrač u ekipi Koldinga. Danska je godinama rukometna velesila od koje možemo mnogo toga naučiti, a ako tome dodamo neosporan talenat naših igrača, onda u budućnosti možemo očekivati velike rezultate naših rukometaša. Sa druge strane, Tahirović je godinama bio jedan od najboljih golmana njemačke lige, koja je najbolja i najkvalitetnijia u Evropi. Vrhunsko krilo i vrhunski golman, sada imaju plan i viziju, stoga kao društvo moramo ih podržati i dati im vremena da njihov projekat zaživi u godinama koje dolaze.

RSBiH je ostvario saradnju s dvije danske kompanije. Sportski direktor Koldinga i saradnik EHF-a za projekt ”Street Handball” Lasse Boesen naglašava da je cilj projekta razvijanje motoričkih sposobnosti rukometaša,te da mu je drago zbog saradnje s RSBiH jer u BiH ima mnogo talentovanih igrača.

Na današnjoj prezentaciji predstavljeni su i novi dresovi koje je kreirala danska kompanija ”H2O”, a koje će bh. reprezentativci nositi tokom mečeva kvalifikacija za evropsko prvenstvo 2018.

Selekcija BiH u prvom kolu gostuje u Španiji 2. novembra, dok četiri dana kasnije u Sarajevu dočekuje Austriju, prenosi Fena.

 

NV/ Fena / foto blic.rs

 

Na vrh