Rukovodstvo Asocijacije žena SDA Tuzla napušta SDA

20. Mar 2018. | 20:03 | NV
zene

Zbog svih dešavanja u Gradskom odboru SDA Tuzla, Ascocijacija žena GO SDA Tuzla oglasila se saopćenjem te je istaknuto da većina rukovodstva Asocijacije napušta GO SDA Tuzla i Stranku demokratske akcije, javlja NAP.

“Od uvođenja povjereništva u GO SDA Tuzla u septembru 2017. godine, tretman Asocijacije žena značajno se pogoršao, a žene su skoro u potpunosti isključene iz procesa donošenje odluka. Umjesto da ravnopravno predlažu rješenja, ona se ženama serviraju u vidu nekoliko ‘najboljih’ od kojih će odabrati jedno”, kažu iz Asocijacije.

Iako je Statutom SDA BiH definisano da se Asocijacija žena finansira iz istih izvora kao i ostala stranačka tijela, finansijski, ali i svaki drugi vid podrške počeo je izostajati od uvođenja povjereništva, a sve s ciljem urušavanja Asocijacije.

“Izvršnom odboru Asocijacije žena onemogućeno je predlaganje članica u tijela stranke, a to je posebno došlo do izražaja prilikom donošenja Odluke o imenovanjima Savjeta GO SDA Tuzla. Tom prilikom na preliminarne spiskove uvrštene su članice koje su se nedavno učlanile u SDA, supruge visokopozicioniranih kadrova stranke, pa čak i žene iz drugih političkih partija. Napominjemo da niti jedna članica Izvršnog odbora Asocijacije ili Predsjednica AŽ u mjesnim ograncima nije planirana u pomenuta Stranačka tijela (oko 50 žena čine članice IO i Predsjednice AŽ MO)”, stoji u saopćenju Asocijacije.

Napominju i da su izuzetno narušeni međuljudski odnosi, a za šta krive Povjereništvo GO SDA Tuzla.

“Rukovodstvo Asocijacije žena SDA GO Tuzla donijelo je odluku o kolektivnom istupanju iz GO SDA Tuzla, a time i iz same SDA. Ovim putem osuđujemo sve negativne postupke Povjereništva GO SDA Tuzla, kao i Povjereništva KO SDA TK nakon uvođenja povjereništava. Uvjerile smo se tokom proteklih mjeseci da Povjereništvo GO SDA Tuzla predan, pošten i uspješan rad ne smatra najvećom vrijednošću. Asocijacija žena je samo u prošloj godini imala preko 100 projekata i aktivnosti, a na svakoj aktivnosti angažman i učesće uzimalo je oko 300 žena. Ugled GO SDA Tuzla u tom periodu značajno je poboljšan, obzirom da je bio jedan od rijetkih koji je okupljao toliki broj politički aktivnih žena i davao im šansu da učestvuju u kreiranju javnih politika i javnog mnjenja Grada Tuzle”, saopćeno je iz Asocijacije.

 

NV / NAP

Oznake: >

Na vrh