Rusi pripremili kontra-prijedlog britanskoj rezoluciji o Srebrenici

Ruska delegacija u Ujedinjenim nacijama podijelila je svim članicama Vijeća sigurnosti nacrt svoje rezolucije o BiH, kao kontra-prijedlog britanskom dokumentu o Srebrenici, pišu Nezavisne

28. Jun 2015. | 12:50 | S.M
43073


Rusija, naime, smatra da Vijeće sigurnosti ima zadatak da postigne dogovor o tekstu koji bi donio istinsku korist cijelom regionu, pa je prijedlog Moskve usredsređen na pitanja koja predstavljaju osnovu za saradnju i mirnu koegzistenciju država regiona, a ne na pitanja koja jačaju tenzije, navode Večernje novosti.

Ideja Rusije je da VS UN-a još jednom potvrdi podršku Dejtonskom sporazumu i da se najoštrije osude svi zločini počinjeni tokom svih sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

S druge strane, Srbija će se najvjerovatnije danas još jednom, drugim pismom u posljednjih 10-ak dana, obratiti članicama Vijeća sigurnosti kako bi ukazala na pogubnost i štetnost britanske rezolucije o Srebrenici, koja neće donijeti ništa dobro ni Srbiji, ni cijelom regionu.

Beograd će obavijestiti članice VS da je i novi prijedlog rezolucije Velike Britanije neprihvatljiv za Srbiju, jer su u tekstu napravljene samo kozmetičke izmjene i praktično samo smanjen broj upotrebe riječi "genocid".

U pismu Srbije bit će navedeno da britanski nacrt rezolucije baca stigmu na cijeli srpski narod i da bi bilo pogubno da se ovakvim potezom Srbi historijski označe kao genocidna nacija.

Gotovo je izvjesno da će britansku inicijativu podržati još dvije stalne članice Vijeća sigurnosti – SAD i Francuska, a London se uzda i da će predstavnici Čada, Jordana, Litvanije, Malezije i Novog Zelanda u Savjetu bezbjednosti podići ruku za usvajanje dokumenta.

Tako je, kako se dodaje, trenutni odnos snaga u VS 8:7 za britansku inicijativu, što znači da bi rezolucija Londona prošla sa tijesnom većinom.

Za usvajanje dokumenata u VS potrebno je da glasa osam od 15 članica pod uslovom da nijedna od stalnih članica ne uloži veto.

(Agencija NAP)

Na vrh