Rusi prvi put u historiji izvode vojne vježbe u Africi

4. Oct 2016. | 18:28 |
padobranci rusija

Ruske vazdušne snage prvi put u svojoj historiji održaće vježbu u Africi, prenosi ruska agencija TASS. Tom prilikom ruski padobranci sa svojom opremom sa kolegama iz vojske Egipta vježbaće uništavanje “ilegalni naoružanih grupa u pustinji”, a vježbi će, prema istom izvoru, prisustvovati i 30 delegacija iz drugih država koje će posmatrati najavljene vojne manevre.

Ovo je značaj korak u novom rukosm pokazivanju snage državama Zapada. Naime, Rusija želi pokazati da su njene snage sposobne brzo djelovati i u udaljenim pustinjama, kao što trenutno djeluju u Palmiri u Siriji. Više puta proteklih godina ruska armija vježbala je na Arktiku u uslovima leda i niskih temperatura. Sada Rusija želi pokazati da je sposobna uspješno djelovati i u užarenim pustinjama.

Sa druge strane, zajedničke vojne vježbe s Egiptom druga je bitna tačna ovog ruskog manevra. Poznato je da su Egipat i Turska u veoma lošim odnosima, a u kratkom vremenu Rusija je pokazala da ima dobre kontakte sa oba državna vrha. Isto tako, odnosi Egipta sa Zapadom su po sistemu toplo-hladno.

Ukratko, Rusija ovim manevrima želi pokazati svoju vojnu i diplomatsku moć.

 

NV

 

Na vrh