Rusija: Ako Iran napadne Izrael, Rusija će biti na izraelskoj strani

19. Feb 2018. | 07:59 | NV
tu22_avioni_rusija_sinhua

Ruski diplomata u Izraelu izjavio je da bi Moskva bila na strani jevrejske države ako bi je Iran napao, prenijela je Beta.

On je to rekao nakon što je prošlog vikenda izraelska vojska navodno oborila iranski dron koji se ubacio iz Sirije u vazdušni prostor Izraela.

“U slučaju agresije protiv Izraela neće samo SAD biti na izraelskoj strani, Rusija će također biti na strani Izraela”, rekao je zamjenik ruskog ambasadora u Tel Avivu Leonid Frolov za Times of Israel.

On je međutim izrazio sumnju na procjenu Izraela da je Iran poslao dron.

“Mi sigurno podržavamo pravo Izraela da se brani i akcije izraelskih pilota su bile u potpunosti ispravne”, rekao je ruski diplomata o eskalaciji nasilja na sjeveru Izraela i jugu Sirije gdje je 10. februara jedan izraelski avion oboren sirijskom protivavionskom vatrom.

“Sigurno da žalimo zbog incidenta u kome su dva izraelska pilota ranjena”, rekao je Frolov.

Izraelski mediji podsjećaju da je Rusija saveznik Irana i Sirije i da pomaže obje zemlje u njihovim naporima da sa sirijskim snagama pobeijde snage koji pokušavaju da sruše sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Ruski diplomata je rekao i da je Sirija suverena zemlja i da sirijski narod isto ima pravo na samoodbranu.

Izrael je više puta ponovio da neće dozvoliti svom najvećem neprijatelju Iranu da se vojno učvrsti blizu izraelske granice, upozoravajući da će učiniti sve da to spriječi.

S druge strane je ta zemlja s Moskvom uspostavila mehanizam da izbjegne sukobe u sirijskom nebu. Frolov je ocijenio da je izraelsko nastojanje protiv učvršćivanja Irana apsolutno legitimno, prenosi Beta.

 

NV

Na vrh