Rusija: Američke letjelice iznad Sirije od sada tretiramo kao mete

20. Jun 2017. | 07:55 | NV
289010

Novi američki napad na sirijsku vojsku prisilio je Rusiju na neku vrstu odgovora. Prvo je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao Sjedinjene Američke Države da poštuju teritorijalni integritet, a zatim je njegov zamjenik Sergej Rjabkov američki napad opisao kao čin agresije.

Rusko ministarstvo odbrane je suspendovalo dogovore o sigurnosti na nebu Sirije i objavilo da se američke letjelice bilo koje vrste, a iznad područja na kojima ruske snage vrše operecije, sada tretiraju kao mete ruskih i sirijskih snaga. Tačnije, rusko ministarstvo odbrane je kao granicu odredilo rijeku Eufrat i poručilo da svako američko djelovanje zapadno od te linije nije prihvatljivo.

Ruska vojska je objavila da obaranje sirijskog aviona predstavlja “cinično kršenje suvereniteta republike Sirije”.

U isto vrijeme, sirijska armija je oslobodila grad Rusafu i okolna mjesta od ISIL-a, a u čijoj se neposrednoj blizini odigrao napad američkih snaga na sirijsku vojsku te je na lice mjesta, prema tvrdnjama bliskoistočnih medija, poslala nove snage kako bi ojačele front u slučaju daljnjih sukoba sirijske armije i sirijskih Kurda, odnosno Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje pomažu SAD.

Od Rusafe je Raqqa, de facto glavni grad ISIL-a, udaljeno oko 70 kilometara u pravcu sjevera. Sama Raqqa je poprište borbi ISIL-a i SDF. Upravo Rusafa i okolica su jedini preostali put prema Raqqi iz pravca zapadne Sirije. Na taj način ISIL je došao u situaciju da prema Raqqi jedino može pristupati iz pravca iračke granice na južne ulaze u grad, ili koristiti lokalne puteve koji povezuju manja mjesta.

Sa druge strane, sirijska armija iz Rusafe ima priliku da nastavi napredovanje ka Raqqi, ali u isto vrijeme da se kreće prema centralnoj Siriji, odnosno Palmiri.

 

NV

Na vrh