Rusija: EU i SAD su pomogli prevrat u Kijevu i prekršili sporazum iz 1994.

SAD i Europska unija pomogli su državnom prevratu u Kijevu i time su prekršili obveze iz sporazuma iz Budimpešte, odnosno narušili su političku neovisnost i suverenitet Ukrajine, saopćilo je danas rusko ministarstvo vanjskih poslova

19. Mar 2014. | 13:26 | I.Č
20385

U saopćenju objavljenom na svojoj internetskoj stranici ministarstvo navodi da u kontekstu situacije u Ukrajini neki ruski partneri nisu propustili priliku da ukažu Ruskoj Federaciji na obveze iz sporazuma potpisanog u Budimpešti 1994. te da stoga želi podsjetiti na obveze iz tog sporazuma i na to ko je odgovoran za njihovo poštivanje.

SAD, Velika Britanija i Rusija su Memorandumom iz Budimpešte, potpisanim 1994., postali jamci neovisnosti Ukrajine. Kijev se, zauzvrat, nakon raspada SSSR-a odrekao nuklearnog oružja.

"Kako se u te garancije uklapaju prijetnje sankcijama ukrajinskim vlastima koje su ne jednom izrekli EU i SAD u vrijeme nereda u Kijevu? Šta je to, ako nije ekonomski pritisak na suverenu državu", pita se ministarstvo. "Kako okvalificirati izjave SAD-a i EU-a o tome da više ne smatraju zakonito izabranog čelnika države legitimnim partnerom, za razliku od novih čelnika, imenovanih na ulici čime su prekršene sve ustavne procedure?"

"Sve su to primjeri kako su SAD i EU pomogli državnom prevratu u Kijevu djelujući protiv političke neovisnosti i suvereniteta Ukrajine i time prekršivši obveze iz Memoranduma iz Budimpešte", ističe ministarstvo, a prenosi FENA.

(Agencije)

Oznake: > >

Na vrh