Rusija i Egipat završili pregovore o izgradnji nuklearne elektrane

7. Aug 2017. | 07:58 | NV
Russia's President Vladimir Putin (L) shakes hands with Egypt's President Abdel Fattah al-Sisi during a meeting in Cairo February 10, 2015. REUTERS/Mikhail Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin (EGYPT - Tags: POLITICS) 
ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS

Rusija i Egipat su završili pregovore o izradnji prve nukelarne elektrane u Egiptu, piše Tass.

Ove dvije države su potpisale četiri temeljna dokumenta o sporazumu, a dva od njih će u narednim danima ispitati egipatske vlasti i nadležne službe i nakon toga odobriti, ili pak odbaciti, nastavak projekta. Egipatski ministar za električnu energiju Mohamed Shaker je izjavio da je mnogo toga do sada urađeno i da je građevinska operativa počela sa pripremanjem terena gdje je planirana izgradnja nuklearne elektrane.

Dalje, Shaker je izjavio da oni očekuju od ruske kompanije Rosatom da Egiptu obezbjedi “nuklearnu elektranu treće generacije sa najvećim stepenom sigurnosti i zaštite”.

Postrojenje će biti smješteno u mjestu El Dabaa, kod El Alameina na oko 3,5 kilometara od Mediteranskog mora i proizvodiće 1200 megvat-sati električne energije u četiri postrojenja. Gradnja je dogovorena u Kairu 2015. godine.

Projekat će koštati 25 milijardi američkih dolara, od čega je 85% egipatsko zaduženje za izvoz, dok će ostatak sredstava Kairo pronaći kod privatnih investitora. Rusija se obavezala da će izgradnju završiti u roku od 12 godina, a 3% zaduženja Egipat će otplatiti 2029. godine.

Procjenjuje se da će izgradnja nuklearnog postrojenja Egiptu donijeti 20 hiljada radnih mjesta, a nakon završetka radova posao će imati 4 hiljade ljudi.

 

NV / foto Reuters

Na vrh