Rusija i Saudijska Arabija "zamrzavaju" proizvodnju nafte

Rusija i zemlje OPEC donijele su odluku o fiksiranju (zamrzavanju) obima proizvodnje nafte a zbog sve nižih cijena ovog energenta

16. Feb 2016. | 16:40 | O.H
54680

U katarskom glavnom gradu Dohi sastali su se ministri energetike zemalja OPEC-a. Saudijski ministar Ali El Naimi je najavio da će Saudijska Arabija fiksirati svoju proizvodnju kakva je bila na dan 11. januara.

U momentu davanja ove izjave održavanja sastanka cijena jednog barela na tržištima iznosila je 34.5 američka dolara.

U januar zemlje OPEC su dnevno proizvodile 32.3 miliona barela nafte i prema podacima o proizvodnji u januaru 2015.godine zaključuje se da je ovogodišnja januarska proizvodnja veća za 131 hiljadu barela.

Prema podacima Međunarodne agencije za energiju, Saudijska Arabija je proizvodila 10,2 miliona barela nafte na dan u januaru, što je ispod rekorda od 10,5 miliona barela dnevno, koji je zabilježen u junu 2015. godine. Rusijia je dnevno proizvela gotovo 10,9 miliona barela u istom mjesecu, što je prema službenim podacima svjetski rekord.

Katar će voditi nadzor sporazuma o zamrzavaju proizvodnje, rekao je ministar energetike Mohamed bin Saleh al-Sada na konferenciji za novinare.

Na vrh