Rusija: Momentalan odgovor ako naši vojnici u Siriji budu ugroženi

12. Apr 2018. | 08:02 | NV
8b80e1eb1bff2e3f224f220846472e1a

Prvi zamjenik predsjednika Komisije za odbranu pri gornjem domu ruskog parlamenta Jevgenij Serebrenikov rekao je danas da će Rusija momentalno odgovoriti ukoliko njena vojska u Siriji bude pogođena u mogućem američkom vazdušnom udaru, javila je Srna.

“Ruska vazduhoplovna baza Hmeimim, mornarička baza Tartus i ruski vojnici raspoređeni u Siriji su pod čvrstom zaštitom dok se očekuje da SAD izvrše vazdušne udare kao odgovor na navodni napad hemijskim oružjem u Dumi”, rekao je Serebrenikov “Sputnjiku”.

“Očekujemo da, u slučaju američkih napada, životi naših vojnika neće biti ugroženi. Mislim da SAD to shvataju i da neće dozvoliti da se to desi, jer bi, u suprotnom, odgovor Rusije bio momentalan, kao što je rekao načelnik Generalštaba”, naveo je Serebrenikov.

Sirijski opozicioni mediji prošle sedmice su izvijestili, pozivajući se na opoziciju, da je sirijska vojska upotrijebila hlor u Dumi i ubila oko 70 ljudi, podsjeća Srna. Sirijska vlast je porekla odgovornost, a iz Rusije je saopšteno da sirijska vlast nije izvela napad hemijskim oružjem, već da se traži izgovor da se napadne zvanični Damask.

Brojne države, uključujući Sjedinjene Američke Države, optužile su za taj napad zvanični Damask, a iz Washingtona je saopšteno da se razmatraju svi potencijalni odgovori, pa čak i onaj vojni.

Velika Britanija i Francuska su saopštile da razmatraju mjere koje će poduzeti u ovom slučaju, svrstavajući se na stranu SAD.

 

NV

Na vrh