Rusija ne razmatra nove mjere kao odgovor na sankcije Zapada

Rusija ne radi na novom paketu mjera kao odgovor na sankcije Zapada uvedene Moskvi zbog situacije u Ukrajini, rekao je u subotu zamjenik premijera Arkadij Dvorkovich

20. Sep 2014. | 19:55 | H.Š
28895

"Ne razmatramo sankcije, to nije prioritet", rekao je Dvorkovich, prema izveštajima agencija RIA Novosti i Itar-Tass.

Sličnu izjavu dao je u subotu i ministar ekonomije Aleksej Uljukajev, koji je rekao da bi pooštravanje protivmjera bilo kontraproduktivno i dodao da ne očekuje ni da će Zapad uvesti dodatne sankcije.

Uljukajev je ocijenio i da će se posledice sankcija, koje su teško pogodile Rusiju, osjećati i tokom 2016. i 2017. godine, prenosi agencija Reuters.

"Treba da budemo spremni da reagujemo, ne uvođenjem protivmjera, mislim da je to kontraproduktivno, već podržavajući one koji su pod sankcijama", poručio je Uljukajev u obraćanju novinarima na marginama ekonomskog samita u Sočiju.

Zapad je pooštrio sankcije Rusiji zbog, kako tvrdi, naoružanja proruskih snaga u Ukrajini, pošto je Moskva već odgovorila na ranije sankcije, stopiranjem uvoza mnogih prehrambenih proizvoda.

Vlada je razmatrala mogućnost uvođenja dodatnih mjera koje bi se ticale vazduhoplovstva, brodogradnje, automobilske i drugih grana industrije, koje bi mogle da obuhvate restrikcije na uvoz automobila ili nekih vrsta odjeće.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, rekao je u četvrtak da cilj ruskih sankcija nije kažnjavanje zapadnih zemalja, već da je to izazov za zemlju da ojača svoju ekonomiju, prenosi agencija Tanjug.

(Agencija FENA)

Na vrh