Rusija: Nećemo dozovoliti povlačenje ISIL-a iz Raqqe ka Palmiri

27. May 2017. | 19:26 | NV
1-144-1024x682

Iz ruskog ministarstva odbrane ruskoj agenciji Tass je rečeno da Rusija neće dozvoliti ISIL-u da se povuče iz Raqqe ka Palmiri.

“Informacije sakupljene od strane više nezavisnih izvora govore da su komandati kurdskih jedinica, a koje su dio tzv. “Sirijskih demokratskih snaga”, sa liderima odreda ISIL-a, koji operišu u toj regiji, postigli sporazum o ostavljanju tzv. “južnog koridora””, kojim bi se pripadnici ISIL-a izvukli iz svog de facto glavnog grada u pravcu Palmire, rekao je Tassu ovaj izvor.

Podsjetimo, Sirijske demokratske snage (SDF) koje su uglavnom sastavljene od sirijskih Kurda nalaze se na nekoliko kilometara od grada Raqqa, koji je glavno uporište ISIL-a. SDF, koji ima podršku Sjedinjenih Američkih Država, je ranije protjerao ISIL iz gradova Manbij i Tabqa, a kasnije su američki zvaničnici saopštili da je postignut dogovor sa ISIL-om o predaji tih gradova.

Sa druge strane, Palmira je ponovo u rukama sirijske armije, a tamo je prisutan i veliki broj ruskih vojnika.

Tass piše da je ruska vojska odlučna da do povlačenja ISIL-a ka Palmiri ne dođe.

Oglasio se i SDF. Oni su odbacili tvrdnje da su postigli bilo kakav dogovor s ISIL-om o mogućnosti povlačenja iz Raqqe i optužili sirijsku vladu da je zajedno s Rusijom i Iranom sa jedne strane i ISIL-om sa druge strane, dogovorila povlačenja ISIL-a iz Palmire.

 

NV / foto SDF Press

Na vrh