Rusija: Nećemo komentarisati nove sankcije dok Trump ne potpiše Zakon

27. Jul 2017. | 07:58 | NV
trump-putin

Rusija će se uzdržati od komentarisanja mogućeg odgovora na novi paket američkih sankcija protiv Moskve dok predsjednik SAD Donald Trump ne potpiše taj zakon, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kongres SAD, u namjeri da kazni Rusiju zbog njenog navodnog mješanja u američke predsjedničke izbore 2016. godine, usvojio je ubjedljivom većinom zakon koji predviđa oštrije sankcije protiv Rusije, navodi AP.

Iako su ruski zvaničnici i poslanici izjavljivali da Rusija razmatra kontramjere novom američkom paketu sankcija, Peskov je naveo da je još rano da se o tome govori.

Portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina rekao je novinarima u Moskvi da Trump još nije potpisao zakon o novim sankcijama, koje je opisao kao “žalosne”, i da Kremlj “mora veoma pažljivo da ga analizira” prije nego što donese odluku kako da reaguje, navodi AP.

Kada je Trumpov prethodnik Barack Obama u decembru uveo Rusiji nove sankcije, na osnovu kojih je odlazeća administracija protjerala 35 ruskih diplomata i zapljenila dvije ruske nekretnine u SAD, Putin je odlučio da ne reaguje i rekao da Rusija neće zauzvrat protjerati američke diplomate.

Ruski zvaničnici pozdravili su pobjedu Trumpa na novembarskim izborima, očekujući poboljšanje odnosa koji su u vrijeme Obame dostigli najniži nivo od kraja Hladnog rata, ali odnosi SAD i Rusije i dalje su napeti, šest mjeseci po stupanju Trumpa na dužnost.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov kritikovao je ranije danas nove sankcije SAD kao korak ka “zatvaranju mogućnosti za normalizaciju odnosa” Rusije i SAD.

Nekoliko ruskih poslanika navelo je da Moskva razmatra kako da ogovori na novi paket sankcija, usmjerenih protiv navodno korumpiranih ruskih zvaničnika i osoba koje su kršile ljudska prava, kao i protiv ključnih sektora ruske ekonomije, prodaje oružja i izvoza energenata.

Predsjednik Odbora za vanjske poslove gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Kosačev rekao je novinarima da je taj dom već počeo razmatranje mogućeg odgovora na sankcije.

 

NV / Beta

Na vrh