Rusija: Nuklearno obuzdavanje prioritet, trebaju nam supersonična oružja

24. Nov 2017. | 07:59 | NV
borisov jurij

Prioritet u novom državnom programu naoružavanja Rusije imaće nuklearno obuzdavanje, a posebna pažnja biće usmjerena na visokoprecizno oružje, najavio je zamjenik ruskog ministra odbrane Jurij Borisov, javlja Tanjug.

“Prioritet će, naravno, biti razvijanje sistema za nuklearno obuzdavanje kao osnovni vid oružanih snaga koji garantuje sigurnost naše zemlje u bilo kakvim sukobima”, rekao je Jurij Borisov novinarima, prenosi Sputnjik.

Posebna pažnja je, kako kaže, posvećena visokopreciznom oružju, jer je to savremena tendencija razvoja svih vojnih sukoba.

Borisov je naveo da nacrt državnog programa sadrži i pitanja stvaranja sistema informacione podrške – “jer bez informacija visokoprecizno oružje ne funkcioniše”.

Prema njegovim riječima, do kraja godine ruskoj armiji će biti isporučeno oko 97 posto naoružanja koje je za odbrambene potrebe naručila država.

Borisov je rekao da je stvaranje supersoničnog oružja bila jedna od tema sastanka s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

“Supersonične tehnologije su već realnost današnjice, zbog toga nema ničeg posebnog u tome što u narednoj deceniji može da se pojavi takvo oružje. Mi isto tako, kao i vodeće zemlje, radimo na planovima u tom pravcu”, rekao je Borisov odgovarajući na pitanje da li je razvijanje ovog naoružanja uključeno u nacrt Državnog programa naoružanja.

 

NV

Na vrh