Rusija: Odgovorićemo ako SAD napadnu Siriju zbog navodne upotrebe hemijskog oružja

13. Mar 2018. | 12:13 | NV
gerasimov

Rusija je upozorila Sjedinjene Američke Države da ne napadaju Siriju povodom isceniranom napada hemijskim oružjem kojeg spremju pobunjenici, prenose agencije izjave iz vrha ruske vojske.

Načelnik generalštaba ruske vojske general Valerij Gerasimov izjavio je danas na press konferenciji da “militanti u Siriji spremaju napad hemijskim oružjem”, a za koji će kasnije biti okrivljena sirijska vojske, koju će potom napasti Sjedinjene Američke Države, prenosi Sputnjik.

“Prema izvještajima, nakon false flag napada (operacije pod lažnom zastavom) SAD namjeravaju da okrive trupe sirijske vlade za upotrebu hemijskog oružja te da svijetu ponude “dokaze” o navodnim masovnim ubistvima civila od strane sirijskih vlasti i Rusije “koja to podržava””, rekao je Gerasimov, dodajući da bi potom SAD napale ciljeve u Damasku.

“Imamo pouzdane informacije da militanti spremaju napad hemijskim oružjem za koji će optužiti vladu. Na nekoliko lokacija u Istočnoj Ghouti, skupljaju žene, djecu i starije osobe, a koje su dovedene iz drugih regija, koje će predstaviti kao žrtve napada hemijskim oružjem”, precizirao je Gerasimov.

Zatim je Gerasimov podsjetio da se ruske trupe nalaze i u bazama sirijske vojske u Damasku te zaprijetio SAD da će, ukoliko životi ruskih vojnika budu ugroženi, “Rusija poduzeti mjere odmazde ciljajući rakete i mjesta sa kojih su rakete ispaljene”, prenio je Tass.

Podsjetimo, izjava dolazi dan nakon što je američka ambasadorica u Ujedinjenim nacijama Nikki Haley izjavila da će SAD napasti sirijsku vojsku ukoliko upotrijebi hemijsko oružje.

 

NV

Na vrh