Rusija optužila Ukrajinu da se sprema za novi rat

18. Jan 2018. | 21:00 | NV
porosheno768x520

Rusija je osudila novi ukrajinski zakon o reintegraciji istočnih teritorija koje su zaposjeli proruski pobunjenici, nazivajući ga “pripremom za novi rat”.

Rusko Ministarsvo vanjskih poslova saopštilo je da je zakon, iako djelimično izmjenjen, zadržao glavno: zakonsku potvrdu politike Kijeva da se “problem Donbasa riješi silom”, prenosi ruska agencija TASS.

Kako se navodi u saopštenju, predsjednik Ukrajine Petro Porošenko dobija neograničena, gotovo diktatorska ovlaštenja za suzbijanje različitog mišljenja i nezadovoljstva, što se “ne može nazvati drugačije nego pripremom za novi rat”.

Ukrajinski parlament je danas donio zakon u kojem se navodi da je Rusija “privremeno okupirala” regione Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine, a Moskva se označava kao “agresor”.

Moskva upozorava da zakon nije u skladu s mirovnim sporazumom iz Minska koji ima za cilj okončanje sukoba na istoku Ukrajine.

U zakonu se ne spominje mirovni sporazum iz 2015. godine koji obavezuje Ukrajinu da separatističkim regionima da širok autonomiju i amnestiju za pobunjenike.

U sukobima na istoku Ukrajinu od aprila 2014. godine poginulo je više od 10.000 ljudi. Iako je postignut mirovni sporazum 2015. godine, koji predviđa prekid vatre, povlačenje oružja sa prve linije fronta i ustavne reforme, primirje se stalno krši, uz uzajamne optužbe sukobljenih strana ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika.

 

NV / Beta

Na vrh