Rusija poručila SAD da ne dovode svijet na ivicu, a iz SAD poručili da je Assad kriv za hemijski napad

14. Apr 2018. | 07:59 | NV
trump-putin-

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja pozvao je SAD, Francusku i Veliku Britaniju da ne dovode svijet na opasnu ivicu i da traže miran izlaz iz situacije u Siriji, prenijela je Srna.

“Događaji se razvijaju po opasnom scenariju koji prijeti dalekosežnim posljedicama za globalnu bezbjednost. Svu odgovornost u tom slučaju snosiće SAD i njihovi saveznici. Šteta što stara Evropa nastavlja da gubi obraz”, istakao je Nebenzja na sjednici Vijeća sigurnosti UN.

On je rekao da Rusija poziva rukovodstvo SAD i njihove saveznike, konkretno Francusku i Veliku Britaniju, da se “odmah osvijeste i vrate u oblast međunarodnog prava i da ne dovode svijet na opasnu ivicu”.

“Hitno se mora tražiti miran izlaz u okviru kolektivnih napora. Rusija je spremna na ravnopravnu saradnju sa svim partnerima i na rješenje problema koji su nastali putem dijaloga. Usmjereni smo nepokolebljivo na mirno rješenje sukoba u Siriji”, rekao je Nebenzja i dodao da će Rusija i dalje vršiti aktivne napore u tom pravcu i da poziva na to sve partnere.

Nebenzja je upozorio da je Washington počeo da razvija vojni scenario oko Sirije, a to se ne smije dozvoliti.

“U pravcu obala Sirije dovlače se dodatne snage i sredstva Ratne mornarice SAD i njihovih saveznika. Utisak je da je Washington nedvosmisleno počeo da razvija vojni scenario oko Sirije. To se ne smije dozvoliti. Takav razvoj događaja nosi sa sobom teške posljedice za globalnu bezbjednost, tim prije ako se uzme u obzir da je u Siriji raspoređen ruski vojni kontingent”, rekao je Nebenzja.

On je podsjetio da se sa Poveljom UN ne kosi samo primjena sile, nego i prijetnja silom i upozorio da će SAD morati da odgovaraju za nepovoljan scenario, kao i za prethodne intervencije, prenosi “Sputnjik”.

Nebenzja je naveo da su vođama terorista u Siriji data naređenja da počnu ofanzivu poslije mogućeg udara SAD i upitao “zar se samo zbog toga pokreće nova spirala haosa”, prenosi Srna.

“Izgovor je navodna primjena otrovnih supstanci u sirijskoj Dumi 7. aprila”, rekao je ruski ambasador.

 

SAD: Assad odgovoran za napad hemijskim oružjem, Rusija ga nije spriječila

Sjedinjene Američke Države u petak su okrivile sirijsku vladu za smrtonosni napad hemijskim oružjem ovoga mjeseca i napale Rusiju zato što nije zaustavila svog saveznika, sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, javila je Hina.

Dok izgledi za vojnu akciju predvođenu SAD-om koja bi mogla voditi sukobu s Rusijom vise nad Bliskim istokom, Bijela je kuća optužila Siriju da je izvela napad otrovnim plinom 7. aprila u kojem su ubijeni desetci ljudi u Doumi, nedaleko Damaska.

“Uvjereni smo da je Sirija odgovorna i opet Rusija nije uspjela zaustaviti ih, a daljnji nedostatak njihove aktivnosti na ovoj fronti dio je problema”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

 

Amerikanci tvrde da imaju dokaze

Američki obavještajni podaci pokazuju da je ruska tvrdnja da je napad bio lažan netačna, rekla je Sanders. “Naši obavještajni podaci nam kažu nešto drugo. Ne mogu ići preko toga”, rekla je ona novinarima.

Američki State Department rekao je kako Sjedinjene Države imaju dokaz “vrlo visoke razine pouzdanosti” da je sirijska vlada izvela napad, ali da još radi na identifikaciji mješavine upotrijebljenih hemikalija.

 

Trump najavio projektile

Predsjednik Donald Trump je rekao u srijedu kako će “doći projektili” u odgovoru na incident u Doumi. Rusija upozorava Sjedinjene Države i njihove saveznike protiv izvođenja bilo kakvog vojnog udara. Stručnjaci za hemijsko oružje stigli su u Siriju kako bi istražili, kako se sumnja, napad otrovnim plinom.

Očekuje se da će istražitelji, koji su ovlašteni samo utvrditi je li upotrijebljeno hemijsko oružje a ne i ko ga je upotrijebio, početi istragu incidenta u Doumi u subotu, rekla je Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) sa sjedištem u Holandiji koja će provesti istragu, javlja Hina.

 

Lavrov: Napad isceniran

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocijenio je u petak navodni hemijski napad u Siriji prošle sedmice scenarijem u kojem su sudjelovale “specijalne službe jedne države”, koju nije imenovao, ali ju je nazvao “rusofobnom”, prenosi portal avaz.ba, pozivajući se na agencije.

“Raspolažemo nepobitnim dokazima da se radilo o novoj režiji u kojoj su učestvovale specijalne službe jedne države koja trenutno predvodi u rusofobnoj kampanji”, izjavio je Lavrov na konferenciji za medije.

Lavrov je u petak pozvao Washington da s Moskvom koristi “diplomatske metode koje ne uključuju ultimatume i prijetnje”.

Lavrov je, također, rekao da bi zapadna vojna intervencija u Siriji mogla “izazvati novi val migranata u Evropi”, upozoravajući na sličan scenarij u Libiji i Iraku.

“Čak i neznatni ekscesi izazvali bi novi val migranata u Evropi i drugačiji razvoj situacije koji ne treba ni nama ni evropskim partnerima” izjavio je Lavrov na konferenciji za medije.

 

Svijet i dalje strahuje

Mediji prenose da se grupa američkih ratnih brodova približava obalama Sirije, a Rusija je ranije poručila da će reagovati ukoliko ruski vojnici budu ugroženi.

Na taj način dvije najveće nuklearne sile svijeta ulaze u opasne političke i vojne igre koje mogu imati dalekosežne posljedice.

 

NV / Srna / Hina / Avaz

Na vrh