Rusija priprema sankcije protiv osoba koje su onemogućile ruskog vicepremijera da putuje u Moldaviju

30. Jul 2017. | 10:49 | NV
1173946

Nakon što je ruskom vicepremijeru Dmitriju Rogozinu onemogućen put u Moldaviju, pošto njegovom avionu nije dozvoljen ulazak u vazdušni prostor Rumunije i Mađarske, odnosno Evropske unije, Rusija je najavila sankcije prema odgovornim.

Naime, zamjenik premijera Rusije je jedan od najviših ruskih zvaničnika kojima je ulazak u EU zabranjen od 2014. godine, zbog ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krima.

Kako piše Tass, Rusija priprema recipročne mjere i sankcije protiv odgovornih za ovaj čin. To je izjavio i sam Rogozin u intervjuu za televizijsku stanicu Russia 24.

“Biće odgovora, naravno. Odgovor neće biti emocionalan kao prva reakcija. Mi ćemo odrediti ko je stajao iza ove akcije u Kišinjevu, Bukureštu, Budimpešti i Briselu. Mi ćemo odrediti koji su to ljudi donijeli ovu odluku. Naše sankcije biće odmjerene i precizne“, rekao je Rogozin.

Na pitanje o kakvim se mjerama radi Rogozin je rekao da će one biti upotrebljene “kada bude odgovarajuće vrijeme i mjesto“ i dodao da Rusija “zna kako odgovoriti“.

Rogozinova posjeta Moldaviji je prekinuta u petak, a tamo se trebao sastati sa tamošnjim predsjednikom Igorom Dodonom, kada je Rumunija odlučila zabraniti ulazak u svoj zračni prostor avionu u kojem se nalazio Rogozin. Rumunija je u petak potvrdila da je to uradila, a Rogozin se zaputio ka bjeloruskom glavnom gradu Minsku, jer nije imao dovoljno goriva.

 

NV / foto Tass

Na vrh