Rusija traži sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o kopnenoj operaciji Turske u Siriji

Sastanak Vijeća sigurnosti UN-a bit će sazvan u petak na zahtijev Rusije kako bi se raspravljalo o planovima Ankare za kopnenu operaciju u Siriji, saopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova

19. Feb 2016. | 17:50 | S.M
54864


Turske akcije u regiji prijete sirijskom suverenitetu, saopćila je Moskva, dodajući da će predložiti rezoluciju koja zahtijeva sprječavanje turske kopnene operacije.

Moskva je zabrinuta eskalacijom napetosti na sirijsko-turskoj granici i "turskim objavljenim planovima da pošalje trupe na teren u Siriji", izjavila je u petak glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, dodajući da je situacija u regiji zabrinjavajuća jer borci Islamske države ulaze u Siriju i tu stvaraju svoje baze.

"To podriva napore na pokretanju političkog rješenja u Sirijskoj Arapskoj Republici", izjavila je Zaharova, objavljujući da Rusija planira sazvati sastanak Vijeća sigurnosti kako bi se raspravljalo o toj situaciji.

Nacrt rezolucije uključit će zahtjev za "okončanje svih akcija koje podrivaju suverenitet i teritorijalni integritet Sirije i u suprotnosti su s rezolucijom 2254 Vijeća sigurnosti kao i pokretanju sirijskog mirovnog procesa", izjavila je Zaharova.

U decembru prošle godine Vijeće sigurnosti je jednoglasno usvojilo rezoluciju 2254 koja podržava mapu puta za mirovni proces u toj bliskoistočnoj zemlji. Dokument koji su usvojili članovi Međunarodne grupe za podršku Siriji, uvodi prekid vatre širom zemlje paralelno s pokretanjem političkog procesa, prenosi Russia Today.

Na vrh