Rusija uložila veto u Vijeću sigurnosti UN, a u Moskvi Lavrov i Tillerson izrazili spremnost za saradnju

13. Apr 2017. | 08:00 | NV
vijece_sigurnosti_UN

Rusija je sinoć uložila veto na prijedlog rezolucije u Vijeći sigurnosti UN (VS UN) u kojoj bi se osudila navodna upotreba hemijskog oružja u gradu na sjeveru Sirije i zatražena brza istraga.

Ovo je osmi put da je Rusija uložila veto na rezoluciju o Siriji u VS UN da zaštiti svog saveznika.

Ruski ambasador pri UN Vladimir Safronkov rekao je VS prije glasanja da je tokom razgovora američkog i ruskog šefa diplomatije ranije tog dana u Moskvi Rusija zatražila nezavisnu međunarodnu istragu za napad izveden 4. aprila u Khan Sheikhoun u kome je ubijeno gotovo 90 ljudi.

On je rekao da američki šef diplomatije Rex Tilerson razmatra taj zahtjev.

Kina, koja je uložila veto na šest rezolucija o Siriji od kada je počeo rat prije šest godina, sinoć se uzdržala od glasanja zajedno sa Etiopijom i Kazahstanom. Deset zemalja je glasalo za rezoluciju, dok je Bolivija, kao i Rusija glasala protiv.

U konačnom nacrtu rezolucije uključen je bio i paragraf na koji je Rusija izrazila protivljenje prošle sedmice. U njemu se naglašava da Sirija treba istražiteljima da podnese planove letova i informacije o vazdušnim operacijama na dan 4. aprila kada je napadnut Khan Sheikhoun, imena komandanata eskadrona helikoptera i pristup vazduhoplovnim bazama sa kojih se vjeruje da je napad pokrenut.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson odmah je izdao saopštenje i rekao da je “ogorčen” ruskim vetom.

“Rusija je izabrala lošu stranu”, naveo je Johnson u saopštenju objavljenom u Londonu.

 

Lavrov i Tillerson: spremni smo za saradnju

Rusija i SAD izrazili su jučer prije održavanja sastanka u VS UN, tokom posjete državnog sekretara SAD Rexa Tillersona Moskvi, spremnost da pokušaju da prevaziđu “slab nivo povjerenja” kako bi vodili borbu protiv terorizma.

Dvije zemlje su također pokazale neslaganje oko budućnosti sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Washington se zalaže da on napusti funkciju na “organizovan način”, a Moskva ukazuje da svrgavanje autokratskih vladara vanjskom silom dovodi do haosa, navodeći iskustva Iraka i Libije.

“Postoji slab nivo povjerenja između naše dvije zemlje. Dvije najveće nuklearne sile ne mogu da imaju tu vrstu odnosa”, rekao je Tillerson na zajedničkoj konferenciji za štampu sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, i poslije dvosatnog sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Lavrov je rekao da uprkos svim postojećim problemima postoji znatna perspektiva za zajednički rad.

“Rusija je otvorena za dijalog sa SAD u svim oblastima i ne samo na dijalog već i na zajedničke akcije da bi se stiglo do rezultata u svim oblastima gdje to odgovara interesima naše dvije zemlje”, rekao je Lavrov.

Ruski ministar je naveo zajednički cilj da se vodi “nepoštedna borba” protiv međunarodnog terorizma.

Lavrov je rekao i da su se Moskva i Washington dogovorili da je potrebno da specijalizovano tijelo Ujedinjenih nacija ispita upotrebu hemijskog oružja u Siriji.

U centru višesatnih razgovora Lavrova i Tillersona bile su tenzije oko Sirije nastale zbog hemijskog napada u kome je ubijeno više od 80 ljudi, i zbog koga su SAD izvršile raketni napad na sirijsku vazduhoplovnu bazu, smatrajući da su sirijske vlasti odgovorne za taj napad.

Tillerson je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Lavrovim rekao da su SAD uvjerene u svojoj procjeni da je Sirija upotrijebila hemijsko oružje u bombardovanju prošle sedmice i naveo da je Sirija upotrijebila takvo oružje više od 50 puta u prošlosti.

Lavrov je rekao da Moskva nema namjeru da “štiti bilo koga” ko je odgovoran za najnoviji hemijski napad u Siriji. On je, međutim, ponovio da Rusija smatra da sirijska vlada nije bila odgovorna za taj napad i založio se za to da specijalizovano tijelo UN-a ispita navode o tom napadu na nepristrasan način.

On je rekao da Rusija ne drži Assada, već da se zalaže za dijalog između raznih strana u Siriji, da se utvrdi budućnost zemlje i sačuva zemlja kao ujedinjena i sekularna.

Lavrov je nastojao da umanji značaj razdora sa SAD oko Sirije i drugih pitanja, i rekao da razlike između Moskve i Washingtona nisu nepremostive. On je dodao da Moskva i Washington razumiju jedni druge bolje poslije razgovora.

Tillersonova posjeta Moskvi prva je posjeta jednog visokog zvaničnika američke administracije od dolaska Donalda Trumpa na mjesto predsjednika.

Lavrov je rekao da bi predsjednik Putin mogao ponovo da uspostavi vojnu telefonsku vezu između SAD i Rusije u Siriji prekinutu poslije američkih napada na sirijsku bazu, pod uslovom da je “naš zajednički cilj borba protiv terorizma”.

 

NV / Beta

Na vrh