Rusija: Vrijeme da se ukine protektorat nad BiH, Rusija poštuje Dejtonski sporazum

25. Jan 2018. | 17:38 | NV
zaharova

Rusija se protivi bilo kakvim izmjenama Dejtonskog sporazuma, pogotovo što bi to moglo da nametne Bosni nove oblike vlasti, rekla je Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Zaharova je na redovnoj konferenciji za novinare rekla i da je Rusija, kao jedna od zemalja koja je garant Dejtonskog sporazuma, do sada bila uvijek za rigorozno poštovanje tog sporazuma, prenose srbijanski mediji.

“Rusija poziva zapadne partnere da poštuju bosanskohercegovačko pravo da riješe sva sporna pitanja dijalogom, u okvirima Dejtonskog sporazuma. Također, pozivamo i na okončanje protektorata međunarodne zajednice nad BiH, oličenog kroz kancelariju visokog predstavnika za BiH”, poručila je Zaharova.

“Protivimo se zamjeni ili ponovnom pisanju Dejtonskog sporazuma, posebno jer vidimo, da bi to moglo dovesti do nametanja izvana novih modela vlasti u bosanske prilike“, napisano je na zvaničnom Twitter profilu ruskog ministarstva vanjskih poslova, pozivajući se ne riječi Zaharove.

Inače, na ovoj konfrenciji Zaharova je govorila o brojnim temama poput stanja u Ukrajini, Kolumbiji, Jemenu, susjednim baltičkim državama, Kosovu, Srbiji, Siriji, predsjedničkim izborima u Rusiji…

NV

Na vrh