Rusiji prijeti suspenzija svih sportskih saveza

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach poručio je kako svim ruskim sportskim savezima prijeti suspenzija dokaže li se da je država prikrivala doping na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine

18. May 2016. | 12:16 | Dž.A.
Doping01_KK

Bach je naglasio kako optužbe da su ruski dužnosnici prikrivali doping na ZOI u Sočiju “predstavlja šokantnu dimenziju dopinga i nezamisliv nivo kriminala”, prenosi Hina.

Dodao je kako će, ako se dokažu optužbe, kazne biti oštre, uključujući i doživotne zabrane sudjelovanja na olimpijskim igrama, velike novčane kazne, kao i isključenje i suspenzije svih sportskih saveza.

MOO je u utorak objavio kako je nakon novih dopinških testova na uzorcima sportaša koji su nastupali na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu, otkriven 31 pozitivan nalaz, zbog čega je MOO pokrenuo disciplinske postupke protiv, zasada, neimenovanih prijestupnika. Sportaši kod kojih je otkriveno uzimanje nedopuštenih stimulativnih sredstava dolaze iz 12 država te šest različitih sportova.

Novim, poboljšanim metodama u laboratoriju MOO-a u Lausannei testirano je ukupno 454 probranih uzoraka, a naglasak je bio na sportašima koji bi mogli nastupiti i na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru u kolovozu ove godine.

Nagađa se kako bi se moglo pojaviti još pozitivnih rezultata nakon novih testiranja uzoraka s OI u Londonu 2012. godine.

(FENA)

Na vrh